Napovednik

Novice Društvo

Uspešen 1. balkanski podeželski parlament

  • 02 julij 2018 |

Med 26. in 28. junijem so se zbrali udeleženci in gostje iz številnih evropskih in sosednjih držav na 1. balkanskem podeželskem parlamentu v Vrnjački banji v Srbiji. Obravnavali so problematiko razvoja podeželja s poudarkom na programu LEADER, probleme mladih in žensk na podeželju, vzpostavljanje kratkih oskrbnih verig in socialnega podjetništva. K uspešnemu poteku prvega t.i. regionalnega podeželskega parlamenta je prispevala tudi slovenska delegacija (na sliki). Po dveh dneh tvornega druženja so udeleženci sprejeli deklaracijo, ki poziva vlade zahodno balkanskih držav in Turčije k hitrejšemu uvajanju ukrepov za razvoj podeželja, zlasti k uvajanju programa LEADER.

Preberite več...

Konferenca LEADER na Portugalskem

  • 02 julij 2018 |

ELARD – Evropsko združenje lokalnih akcijskih skupin pripravlja med 26. in 28. septembrom 2018 Konferenco LEADER na Portugalskem. Udeleženci bodo v luči priprav na novo programsko obdobje pregledali dosežke in težave sedanjega programskega obdobja. Poudarek bo dan pristopu CLLD (multifunding), katerega bodo primerjali s prejšnjimi programi LEADER. Med zanimivimi vsebinami bodo v ospredju pametne vasi, demografske spremembe in mladi. Vabilo in program bosta objavljena v prihodnjih številkah e-novic.

Preberite več...

LAS Prlekija oddal prve zahtevke za izvedene operacije (sklad EKSRP)

  • 01 julij 2018 |

Vodilni partner LAS Prlekija je konec junija oddal osem zahtevkov za izplačilo sredstev za prve uspešno zaključene operacije, ki so bile prijavljene na 1. javni poziv LAS Prlekija. Operacije so sofinancirane iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in prispevajo k ciljem in ukrepom Strategije lokalnega razvoja LAS Prlekija.

Preberite več...

3. Javni poziv LAS Dolina Soče

  • 01 julij 2018 |

Lokalna akcijska skupina LAS Dolina Soče obvešča, da je bil v petek, 15. junija 2018, objavljen 3. javni poziv za izbor operacij, s katerimi se zasledujejo cilji Evropskega sklada za regionalni razvoj in strategije lokalnega razvoja LAS Dolina Soče. Podprti bodo projekti, katerih aktivnosti se bodo izvajale v Bovcu, Breginju, Desklah, Mostu na Soči, Podbrdu ali Tolminu. Več o pozivu, ki bo odprt do 28. septembra, najdete tukaj.

Preberite več...

Članski posvet LAS

  • 29 junij 2018 |

Vabim vas na članski posvet LAS, ki bo potekal v petek, 13. 07. 2018 ob 10.00 uri, v kampu in Eko vasici Rinčica, Gorenji Radenci 30, 8342 Stari trg ob Kolpi. Ker gre za aktualno problematiko vezano na delovanje mreže slovenskih LAS, vabimo k sodelovanju vse LAS, člane DRSP. Na posvetu se bomo dogovorili o nadaljnjih aktivnostih pri projektih sodelovanja in načrtovali nove projekte, zato prosimo za zanesljivo udeležbo. Program posveta je dostopen TUKAJ. Rok prijave: 4. 7. 2018 na info@drustvo-podezelje.si.

Preberite več...

Uspešno izveden spletni seminar z vzorci aktov na temo varstva osebnih podatkov v LAS

  • 28 junij 2018 |

V torek 19. 6. 2018 je DRSP skupaj z CNVOS in tehnično pomočjo AKTRP izpeljal prvi spletni seminar na temo nove evropske zakonodaje s področja varovanja osebnih podatkov. Seminar je bil pripravljen izključno za delovanje LAS, zato ne čudi velik odziv naših kolegov – preko 60 jih je bilo prijavljenih, ki so  z zanimanjem prisluhnili gradivu, ki ga je pripravil Matej Vrbajs. Čeprav smo se vsi skupaj bali, kako bo izpeljan prvi tovrstni seminar, se je izkazalo, da zadeva deluje in da je primerna za uporabo v obdobjih, ko zmanjkuje časa za potovanje na lokacije klasičnih delavnic. Zato se bodo tovrstni seminarji nadaljevali, o čemer vas bomo še obveščali. Udeleženci so prejeli tudi predloge dokumentov (pogodba med LAS in vodilnim partnerjem, besedilo za javni poziv, …). Strošek seminarja in pripravo gradiv je za člane kril DRSP.

Preberite več...

Festival slovenskih LAS 2018 – Skupaj za lokalni razvoj

  • 29 junij 2018 |

Tokratni Festival bo potekal 7. in 8. septembra v območju Kamnika. Pričakujemo več kot 70 udeležencev iz 8 evropskih držav, poleg Slovenskih pa so udeležbo že potrdili predstavniki iz Hrvaške, Poljske in Češke. Osrednja tema letošnjega strokovnega posveta je Vrednotenje Strategij lokalnega razvoja LAS, v tem času izjemno aktualna tema v celotnem evropskem prostoru. V popoldanskem delu pa bosta vzporedno sledili potekali dve temi: Borza projektov sodelovanja in mreženje sodelujočih LAS in (Ne)razpoložljivost kmetijskih zemljišč v Sloveniji (projekt NEWBIE). Drugi dan festivala bo potekal v okviru največjega etnološkega festivala v Sloveniji - Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev iz cele Evrope. Festival gosti LAS Srce Slovenije.

Prijave na Festival Slovenskih LAS sprejemamo do 15. 8. 2018, rezervacije nočitev in najema stojnic pa le do 30. 7. 2018. Prijave pošljite po e-pošti na naslov info@drustvo-podezelje.si.

Vabilo in podroben program festivala sta objavljena TUKAJ.

Preberite več...

Festival slovenskih LAS 2018 – Skupaj za lokalni razvoj

  • 01 julij 2018 |

Tokratni Festival bo potekal 7. in 8. septembra v območju Kamnika. Pričakujemo več kot 70 udeležencev iz 8 evropskih držav, poleg Slovenskih pa so udeležbo že potrdili predstavniki iz Hrvaške, Poljske in Češke. Osrednja tema letošnjega strokovnega posveta je Vrednotenje Strategij lokalnega razvoja LAS, v tem času izjemno aktualna tema v celotnem evropskem prostoru. V popoldanskem delu pa bosta vzporedno sledili potekali dve temi: Borza projektov sodelovanja in mreženje sodelujočih LAS in (Ne)razpoložljivost kmetijskih zemljišč v Sloveniji (projekt NEWBIE). Drugi dan festivala bo potekal v okviru največjega etnološkega festivala v Sloveniji - Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev iz cele Evrope. Festival gosti LAS Srce Slovenije. Vabilo in podroben program festivala sta objavljena na spletni strani društva (TUKAJ), rok prijave pa je 15. 8. 2018.

Preberite več...