Napovednik

Novice Društvo

Tradicionalna prireditev Festival ljubljanskega podeželja 2017

• 17 Oktober 2017 |

V soboto, 14. 10. 2017, je v Ljubljani, na Stritarjevi ulici, potekal tradicionalni dogodek Zelenega praga Ljubljane – Festivala ljubljanskega podeželja. Združeni so Medeni dan, osrednja prireditev ljubljanskih ponudnikov Čebelje poti, ter predstavitev ljubljanskega podeželja in slovenskih lokalnih akcijskih skupin (LAS). Sončen jesenski dan in odlična ponudba na stojnicah sta privabila številne Ljubljančana in obiskovalce mestnega jedra iz Slovenije in tujine.

Dogodek je organizirala Mestna občina Ljubljana, Oddelek za varstvo okolja, Odsek za razvoj podeželja v sodelovanju z Društvom za razvoj slovenskega podeželja. Z dogodkom želimo meščanom približati ljubljansko in slovensko podeželje. V Ljubljani se lahko pohvalimo, da kar dve tretjini celotnega območja našega mesta predstavlja tako imenovani zeleni pas, na katerem je 826 kmetij, ki skrbijo za ohranjanje kulturne krajine in oskrbo celotnega mesta z lokalno pridelano zelenjavo in sadjem.

Na 21 stojnicah so svojo ponudbo in aktivnosti bodo predstavili:
- ponudniki ljubljanskega podeželja: Kmetija Kastelic - Žonta, Kmetija Mežanrc, Kmetija pr'Grogc, Društvo podeželja Lipoglav,Čebelarsko društvo Ljubljana Moste–Polje, Sadjarsko in vrtnarsko društvo v Ljubljani, Društvo za biološko dinamično gospodarjenje AJDA Sostro, Kmečka strojna skupnost Savlje Kleče – Združenje,
- ponudniki Čebelje poti: Čebelar Damir Škraban, Društvo Urbani čebelar, Čebelarstvo Jere, Hotel Park - Urban&Green, Čebelarstvo Slanc, FerMedica s. p., David Ferle s.p., Čebelarsko društvo Barje, Čebelarstvo Tatjana Grdadolnik
- slovenske lokalne akcijske skupine: LAS Srce Slovenije / The Heart of Slovenia in Jarina, zadruga za razvoj podeželja, LAS – Od Pohorja do Bohorja in Kmetija Lopan (Marvita), LAS Notranjska z Javni zavod Snežnik in Društvo ljubiteljev gradu Snežnik, Lokalna akcijska skupina Prlekija, Društvo za razvoj slovenskega podeželja ter Mreža za podeželje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in
- poseben gost – socialno podjetje Druga violina, Varstveno delovni center Ljubljana CUDV Draga.

Zloženka s predstavitvijo ponudnikov je dostopna na povezavi: https://www.ljubljana.si/sl/aktualno/medeni-dan-in-predstavitev-ljubljanskega-podezelja/

FOTOGALERIJA

FLL 2017

Tematska posveta LAS

• 16 Oktober 2017 |

Društvo za razvoj slovenskega podeželja organizira različna strokovna usposabljanja, posvete in promocijske dogodke na področju razvoja podeželja. Na dogodke so vabljeni člani društva in širša zainteresirana javnost. Tokratna posveta potekata v sodelovanju z LAS Krasa in Brkinov.

TEMATSKI POSVET LAS - Medgeneracijsko in partnersko sodelovanje s primeri dobrih praks iz Slovenije in tujine bo potekalo v Komnu, 26. 10. 2017 s pričetkom ob 9:30 uri. Posvet moderira g. Jože Ocepek. Vabilo s programom

TEMATSKI POSVET LAS Inovativnost v projektih LEADER in projektih sodelovanja v EU, ki bo potekal v Komnu, 26. 10. 2017 s pričetkom ob 12.00 uri. Posvet moderira g. Aleš Zidar. Vabilo s programom

Dodatne informacije: Vesna Erhart, sekretarka DRSP (info@drustvo-podezelje.si; 041 745 184).

Prijave do 23. 10. 2017 na elektronski naslov info@drustvo-podezelje.si.

Preberite več...

Strokovna delavnica medgeneracijsko in partnersko povezovanje na podeželju s predstavitvijo primerov dobrih praks

• 02 Oktober 2017 |

Vabimo vas, da nam posredujete inovativne primere dobrih praks na področju medgeneracijskega in partnerskega povezovanja na podeželju iz vašega območja (naslov, kratke opis, 1-2 fotografiji, spletna stran s predstavitvijo in kontaktna oseba). Pripravili bomo pregled dobrih praks na tem področju, najboljše primere pa bomo umestili v program. Delavnica bo potekala oktobra 2017. Kontaktni osebi: Jože Ocepek (joze.ocepek@gmail.com) in Vesna Erhart (info@drustvo-podezelje.si).

15 let delovanja DRSP

• 02 Oktober 2017 |

Društvo za razvoj Slovenskega podeželja bo konec leta obeležilo 15 let delovanja. Na spletni strani bomo objavili kratko kronologijo delovanja, slovesnost pa bo potekala v začetku decembra na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete, kjer je potekal tudi ustanovni zbor. Vabimo vas, da nam posredujete fotografije in drugo zanimivo gradivo iz vaših osebnih arhivov. Kontaktni osebi: dr. Luka Juvančič (Luka.juvancic@bf.uni-lj.si) in Vesna Erhart (info@drustvo-podezelje.si).

Sestanek ARSKTRP glede problematike izvajanja projektov CLLD

• 02 Oktober 2017 |

Agencija RS za kmetijske trge in razvoja podeželja (ARSKTRP) je dne 12. 9. 2017 organizirala sestanek glede problematike izvajanja projektov v okviru CLLD, financiranih iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Sestanka, ki je potekal v dvorani Smelt, Dunajska 160, Ljubljana, so se udeležili predstavniki lokalnih akcijskih skupin in občin. Na sestanku je najprej direktor ARSKTRP g. Benedik Jeranko izpostavil glavne zaznane pomanjkljivosti vloženih projektov, sodelavci Sektorja za razvoj podeželja so nato predstavili konkretne primere napak in njihove posledice. Več

• 27 September 2017 |