Novice Društvo

Vabilo na mednarodno konferenco SEE LEADER, Opatija, 20. in 21. 11. 2019

  • 13 september 2019 |

DRSP se je skupaj z glavnim organizatorjem mednarodne konference SEE LEADER v Opatiji 20 in 21.11.2019 dogovoril, da bo veljala znižana – early bird kotizacija. Pogoj za tako kotizacijo je skupna prijava, zato vas prosimo, da nam čimprej posredujete seznam vaših udeležencev oziroma zainteresiranih oseb, da lahko pripravimo skupno prijavo.
Zadnji rok za prijavo je 27. september, ko bomo posredovali skupno prijavo v Opatijo.
Istočasno vas prosim, da se tisti LAS, ki boste sodelovali v Opatiji, odločite tudi za predstavitev na borzi projektnih idej za projekte sodelovanja. Ta del je bil umeščen v program na našo zahtevo zaradi upravičenih stroškov animacije LAS, zato je potrebno ta del izkoristiti. Z organizatorji smo tudi v dogovorih glede stroška udeležbe na tej borzi, o tem vas obvestimo naslednji teden.

Preberite več...

Predstavitev DRSP in LAS članic na sejmu AGRA 2019

  • 12 september 2019 |

Društvo za razvoj slovenskega podeželja je skupaj z LAS Prlekija, LAS Goričko 2020 in LAS Pri dobrih ljudeh 2020 ter z drugimi LAS članicami DRSP, ki so se odzvale povabilu DRSP, pod skupnim sloganom »Lokalne akcijske skupine se predstavljajo« nastopilo na 57. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, ki je potekal med 24. in 29. avgustom 2019. DRSP je na sejmu, ki je letos privabil skoraj 120 tisoč obiskovalcev, predstavil delovanje društva, nastopile pa so se tudi štiri lokalne akcijske skupine oz. lokalni ponudniki z območja LAS: LAS Srce Slovenije, LAS Obsotelje in Kozjansko, LAS Zasavje ter TOTI LAS.

Preberite več...

Volilna skupščina LAS med Snežnikom in Nanosom

  • 12 september 2019 |

V skladu z sklepom o razpisu volitev v organe LAS med Snežnikom in Nanosom je predsednica LAS cvetka Kernel sklicala volilno skupščino LAS, ki bo v sredo, 18.9.2019 ob 12,00 uri v prostorih LAS na Jurčičevi 1 v Ilirski Bistrici.

Vabilo in gradivo za volilno skupščino je objavljeno na spletni strani LAS (www.las-snezniknanos.si) , razen gradiva za 5. točko dnevnega Predstavitev osnutka sprememb Strategije lokalnega razvoja, ki je še v nastajanju, saj je potrebnega še kar nekaj dela do priprave predloga, ki ga bo skupščina obravnavala predvidoma v prvi polovici oktobra. Zato bo na tej skupščini predstavljen osnutek, na katerega pričakujemo še razpravo in predloge. Po volilni skupščini bo pripravljena še delavnica za pripravo predloga sprememb SLR LAS.

Preberite več...

5. Slovenski podeželski parlament bo zasedal v Halozah, 8. in 9. oktobra 2019

  • 12 september 2019 |

Dogodek soorganizirajo na pobudo Društva za razvoj slovenskega podeželja partnerji Mreže za podeželje v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Prijave na dogodek zbirajo organizatorji najkasneje do 30. septembra 2019 oz. do zapolnitve razpoložljivih mest preko povezave. Kotizacije za dogodek ni, udeležencem je zagotovljen brezplačen program in prehrana v času zasedanja podeželskega parlamenta.

Več informacij o dogodku in registraciji najdete na spletnih straneh www.drustvo-podezelje.si in www.program-podezelja.si.

 

VABILO

PROGRAM

 

 5SPP logo hor

»Podeželski parlamenti prispevajo k participativni demokraciji«

Preberite več...

Tematski posvet LAS

  • 11 september 2019 |

V petek, 6. 9. 2019, je v Slovenski Bistrici potekal Tematski posvet LAS z naslovom Priložnosti in izzivi na področju razvoja kmetijstva, zdrave hrane in podjetništva na podeželju, ki se ga je udeležilo več kot 70 strokovnjakov iz cele Slovenije.

Posvet je gostil LAS Dobro za nas, zato je mag. Branko Žnidar, predsednik LAS Dobro za nas, uvodoma predstavil območje. Dr. Ivan Žagar, župan Občine Slovenska Bistrica, je v pozdravnem nagovoru še posebej izpostavil iniciativo pametnih vasi, kot način za ohranjanje poseljenosti, Aleš Zidar, predsednik Društva za razvoj slovenskega podeželja, pa je poudaril izzive naslednjega programskega obdobja.

Sledila je okrogla miza, na kateri so sodelovali Aleš Zidar, DRSP, Alina Cunk-Perklič, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Marija Kresnik, KGZS, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Irena Kropf, Inštitut KON-CERT, in Marjan Podgrajšek, EKO kmetija Podgrajšek. Razpravo o priložnostih na podeželju je povezovala mag. Mojca Metličar, DRSP.

Zaključili smo s predstavitvijo dveh odličnih dobrih praks prenosa znanja na mlade - Modre delavnice: od poskusa do poklica (http://delavnica.simetris.si/) in Učilnice v naravi: Zemljanka za koriščenje energije zemlje na učnem poligonu za samooskrbo (http://ipvo.si/) ter ogledom čebelarskega centra Slovenska Bistrica, kamor so nas zapeljali nadvse zanimivimi starodobniki.

Dogodek je prepletal nastop mlade nadarjene pianistke Maje Figek pod mentorstvom Tadeje Pančič, pred posvetom pa je zbrane nagovorila tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki je zagotovila, da se bo ministrstvo aktivno soočalo z izzivi in da njihov cilj ne bo dosežen dokler deležniki na terenu ne bodo zadovoljni. Zagotovo zelo spodbudne besede, še posebej v duhu priprav na novo programsko obdobje.

 

PREDSTAVITVE DOBRIH PRAKS:

- Modra delavnica v Framu

- Zemljanka za koriščenje energije zemlje

 

LISTA PRISOTNOSTI

 

posvet SB 060920191

posvet SB 060920192

posvet SB 060920193

posvet SB 060920194

posvet SB 060920195

posvet SB 060920196

Preberite več...

5. Slovenian Rural Parliament

5. Slovenski podeželski parlament

Tematski posvet LAS - Priložnosti in izzivi na področju razvoja kmetijstva, zdrave hrane in podjetništva na podeželju (Slovenska Bistrica, 6. 9. 2019)

  • 02 avgust 2019 |

Društvo za razvoj slovenskega podeželja organizira različna strokovna usposabljanja, posvete in promocijske dogodke na področju razvoja podeželja. Na dogodke so vabljeni člani društva in širša zainteresirana javnost. Tokratni posvet poteka v sodelovanju z LAS Dobro za nas.

Posvet poteka v okviru tradicionalne prireditve Podobe bistriških domačij ter projekta Povezovanje kulturno turističnih potencialov na območju občin Slovenska Bistrica, Makole in Poljčane, sofinanciranega s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru LAS Dobro za nas.
 
Dodatne informacije: Vesna Erhart, sekretarka DRSP (info@drustvo-podezelje.si; 041 745 184).
 
Prijave do 30. 8. 2019 na elektronski naslov info@drustvo-podezelje.si
 
Preberite več...