Novice Društvo

PREPARE Gathering 2018 na Kosovem

• 05 november 2018 |

Predstavnik DRSP v mreži PREPARE, Goran Šoster, je v mestu Peja/Peč na Kosovu uspešno predstavil slovenske izkušnje in izzive programa LEADER/CLLD. Predstavitev je potekala v okviru letne conference PREPARE Gathering s ciljem krepitve zmogljivosti nevladnega sektorja in krepitve povezav z vladnimi organizacijami. Udeleženci iz 13 držav so z velikim zanimanjem spremljali predstavitev bogatih slovenskih in evropskih izkušenj iz programa LEADER/CLLD. Večina udeležencev bo poskušala uporabiti nova znanja v okviru izvajanja programa IPARD.

PG 2018 01PG 2018 02

PG 2018 03

PG 2018 04

Konferenca LEADER reloaded na Portugalskem

• 30 oktober 2018 |

Konferenca »LEADER RELOADED« je potekala 26. -28. septembra 2018 na Portugalskem v organizaciji ELARD v okviru Portugalskega predsedovanja 2018/19. Namen konference je razprava o novih pristopih, ki izhajajo iz koncepta pametnih vasi, izzivov demografskih sprememb in načinov, ki bi mlade zadržali podeželju oziroma jih na podeželje privabili in kako lahko LEADER / CLLD prispeva k temu. Hkrati je namen konference refleksija več kot 25 let pristopa LEADER.

Strokovna ekskurzija LAS DBK v Prekmurje

• 29 oktober 2018 |

LAS Dolenjska in Bela krajina za svoje člane vsako leto organizira strokovno ekskurzijo. Tokrat so se odpravili na ogled dobrih praks povezovanja na podeželju v Premurje k LAS Pri dobrih ljudeh 2020. Namen tovrstnih ogledov praks je spodbuditi k aktivnemu iskanju razvojnih rešitev na lokalnem nivoju ter povezovanju sektorjev pri izvedbi projektov. Več

Zaključni dogodek projekta Zgodbe rok in krajev v Veržeju

• 29 oktober 2018 |

Zaključni dogodek projekta sodelovanja LAS Zgodbe rok in krajev se je odvil v nedeljo, 30. 9. 2018, v sklopu Miholovega sejma v Veržeju. V dopoldanskem delu so predstavniki sodelujočih lokalnih akcijskih skupin predstavili rezultate projekta v posameznih območjih LAS ter novo nastalo knjigo Zgodbe rok in krajev (ki jo lahko prelistate tudi v elektronski obliki). Sledilo je odprtje razstave razvitih izdelkov rokodelcev, ki so sodelovali v projektu Zgodbe rok in krajev, in sejemska predstavitev rokodelcev s prikazi rokodelskih znanj.

Preberite več...

Objavljena 5. sprememba Uredbe CLLD - Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014–2020

• 29 oktober 2018 |

V Uradnem listu št. 68/2018 je bila 26. 10. 2018 objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014–2020, ki bo dodatno olajšala izvajanje lokalnega razvoja, obenem pa bo pripomogla k zmanjšanju upravnih bremen upravičencev in organov, ki izvajajo upravni pregled vlog in zahtevkov.
Glavne spremembe in dopolnitve Uredbe CLLD zadevajo spremembe določb o pregledu uspešnosti in doseganju mejnikov, ki so jih lokalne akcijske skupine določile v strategijah lokalnega razvoja, podrobnejše opredelitve pogojev upravičenosti in upravičenih stroškov ter manjše popravke glede obveznosti pri sofinanciranih operacijah. Več

Predlogi za izvajanje pristopa CLLD po letu 2020

• 29 oktober 2018 |

Goran Šoster, podpredsednik Društva za razvoj slovenskega podeželja, je v okviru dogodka Slovenski regionalni dnevi 2018 "Izzivi regionalnega razvoja"  v imenu 33 lokalnih akcijskih skupin, ki so članice DRSP, predstavil izhodišča in predloge za izvajanje pristopa CLLD po letu 2020. Predstavitev je potekala 18. 10. 2018 v Podčetrtku.
Ključni predlogi so:

• Vključitev Evropskega socialnega sklada v program CLLD
  • Združiti upravljanje CLLD v enem organu upravljanja
  • Vzpostaviti skupni plačilni organ
  • 50% predfinanciranje projektov ob odobritvah/pogodbah
  • Sodelovanje predstavnika LAS v Koordinacijskem odboru CLLD
  • Poenostavljena shema za male projekte do 5.000 €
  • Izločitev CLLD iz pravil strukturnih skladov (vrnitev k izvornemu programu LEADER)

Celoten dokument na voljo TUKAJ.