Novice Društvo

Festival dobrote slovenskih kmetij, Ptuj, 3. - 5. 9. 2021

  • 02 september 2021 |

Vabljeni na Festival dobrote slovenskih kmetij, ki bo potekal na Ptuju med 3. in 5. 9. 2021. Na festivalu se bo predstavljal projekt »Dobrote slovenskih kmetij«, ki je v zadnjih 30 letih kmetijam omogočil, da so svoja tradicionalna znanja in prakse oblikovali v visoko kakovostne izdelke. Na festivalu bo pestro dogajanje, med drugim bo potekal tudi posvet o slovenski govedini v prehrani in gastronomiji. Več o festivalu si oglejte v priloženem programu.

VABILO 2021

Preberite več...

LAS Gorenjska košarica zaključuje izvajanje projekta sodelovanja E-NOSTAVNO NA KOLO

  • 27 julij 2021 |

S pomočjo odobrenih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja so partnerske občine in Turizem Bohinj izvedle naložbe v ureditev kolesarskih počivališč in nakup opreme (električna kolesa, servisni stebrički za osnovno popravilo koles in polnilnice za e-kolesa). Gre za osnovno infrastrukturno podporo, ki spodbuja nadaljnji razvoj kolesarjenja kot oblike turizma in trajnostne mobilnosti na podeželju, s tem pa tudi priložnost za nove podjetniške poti.

Preberite več...

LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline zaključuje izvedbo operacije sodelovanja »Interaktivni turizem za vse«

  • 27 julij 2021 |

Na Ljubnem ob Savinji bodo obiskovalci flosarstvo sedaj doživeli na nov, realističen način, v novi, interaktivni flosarski zbirki. Zbirka je sedaj tehnološko posodobljena in vsebinsko prirejena za interaktivno uporabo: sprehajamo se lahko po reki Savinji, doživljamo interaktivne animirane zgodbe, spoznavamo življenje in delo flosarjev; Stopimo lahko na pravi flos in preko projekcij na stenah okoli flosa začutimo realnost.

Preberite več...

Objavljen vseslovenski likovni natečaj o alpskih vodah

  • 27 julij 2021 |

Srce Slovenije vabi k sodelovanju na Vseslovenskem likovnem natečaju o alpskih vodah. Sodelujejo lahko otroci in mladi od prvega do devetega razreda osnovne šole ter srednješolci. Veseli bodo risb, slik, grafik, kolažev in ostalih likovnih del, predvsem pa stripov. Najboljša dela po izboru komisije bodo nagrajena s knjigo in karto za celodnevno kopanje v Termah Snovik.

Preberite več...

Foto-utrip prejemnikov sredstev PRP

  • 27 julij 2021 |

Nacionalna mreža za podeželje vabi prejemnik sredstev iz naslova Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020, da z bralci Prepleta podelijo fotografijo utripa iz življenja na kmetiji, naložbi oz. projektu. Fotografijo pošljite na e-pošto Mreza-Podezelje.Mkgp@gov.si, s pripisom “FOTO UTRIP PRP” in kratkim komentarjem (lokacija, kratek opis).

Preberite več...

Razpis za izbor najstarejših, izvirnih in posebnih čebelnjakov

  • 27 julij 2021 |

Čebelarska zveza Slovenije želi zbrati podatke o čebelnjakih na terenu, komisijsko oceniti njihovo starost, izvirnost in posebnost ter jih na osnovi tega uvrstiti v seznam kulturne dediščine. Čebelnjake želijo promovirati kot slovensko posebnost in pomemben element naše stavbne dediščine. Projekt vodi komisija UO ČZS za čebelarsko kulturno dediščino ob strokovni pomoči univerzitetnega profesorja dr. Boruta Juvaneca, avtorja knjige Slovenski čebelnjaki.

Preberite več...

Poročilo 'Podeželski glasovi'

  • 27 julij 2021 |

Poročilo 'Podeželski glasovi' vsebuje kvalitativno analizo ugotovitev delavnic deležnikov, ki prispevajo k dolgoročni viziji za podeželska območja. V poročilu so zbrani upi in skrbi več kot 3000 prebivalcev podeželja iz 19 različnih EU držav, ki so v seriji delavnic razmišljali o svojem položaju na podeželskem območju in kako se lahko spremeni v naslednjih 20 letih, kakšen razvoj bi si želeli ter pogoji in politika, ki so potrebni za njihovo uresničitev.

Preberite več...

Demografska krajina Evropskih območij

  • 27 julij 2021 |

V poročilu Skupnega raziskovalnega središča Evropske Komisije je predstavljena teritorialna raznolikost starostne strukture v Evropi. S podatki o dostopu do storitev in udobja, regionalni gospodarski uspešnosti, političnem odnosu in vedenju pojasnjujejo glavne vzroke za stanje in napovedujejo trende. V poročilu je večkrat omenjena tudi Slovenija. Napovedujejo, da se bo med leti 2015 in 2050 staranje v gorskih področjih za 60%. Na področju delavno aktivnega prebivalstva naj bi se razlike med regijami v prihodnosti zmanjšale. Za razliko od Španije in Portugalske, bo v Sloveniji delež starega prebivalstva, ki živi na podeželju oziroma v mestu, ostal podoben.

Več o poročilu TUKAJ, poročilo pa je na voljo TUKAJ.  

Preberite več...