Novice Društvo

Poslovil se je profesor Michael Dower

  • 10 november 2022 |

Umrl je prijatelj Michael DOWER (7. novembra 2022). Bil je velik zagovornik podeželskih skupnosti, dobro poznan številnim generacijam podeželskih aktivistov po celi Evropi. Obdarjen je bil z izjemno jasnostjo misli in sposobnostjo prepričevanja vseh vrst občinstva. Neutruden je bil pri zagotavljanju podpore pobudam za krepitev podeželske civilne družbe, zlasti v srednji in vzhodni Evropi ter v državah kandidatkah za članstvo v EU.

Upokojeni profesor Univerze v Gloucestershiru, je bil aktiven do zadnjega trenutka. Bil je bil pobudnik in ustanovitelj PREPARE in njen prvi koordinator, vedno pripravljen podpreti in svetovati svojim naslednikom in članom. Aktiven je bil na nacionalni in transnacionalni ravni v EU in preko njenih meja ter tudi v domači lokalni akcijski skupini. Prof. Michael DOWER je bil tudi boter ustanovitvi našega društva in je pomembno vplival na naše delo.

Vsi, ki smo ga spoznali in imeli priliko delati z njim, se bomo strinjali, da je bil velik strokovnjak in vizionar na področju razvoja podeželja. 

Michael Dower TRAK

Dower ustanovna

Preberite več...

Prvo srečanje Evropskega foruma za lokalne inovacije (ELIF), 24. 11. 2022

  • 07 november 2022 |

24. novembra bo med 10. in 13. uro potekalo prvo e-srečanje Evropskega foruma za lokalne inovacije (ELIF), z naslovom »Revitalizacija inovacij s strani skupnosti v Evropi«. Več informacij o dogodku in povezava do registracije se nahaja na spletni strani dogodka.

ELIF je AEIDL (European Association for Innovation in Local Development) iniciativa, ki strokovnjakom in organizacijam, ki delujejo na lokalni ravni, omogoča prostor za izmenjavo idej, učenje iz izkušenj za spodbujanje inovacij v lokalnih skupnostih širom Evrope.

Preberite več...

Monografija: Izvajanje programa LEADER / CLLD v Sloveniji

  • 07 november 2022 |

Izvajanje programa LEADER je ena Slovenskih zgodb o uspehu. V uvodu monografije avtorji zapišejo, da pristop LEADER gradi na tradiciji umnega kolektivnega upravljanja s prostorom in življenjskimi viri. Celostni razvoj podeželja je vgrajen v pristop, ki temelji na lokalni pobudi. Zaradi administrativnih ovir in tehničnih pomanjkljivosti nekateri ne prepoznajo izjemnega prispevka tega programa k razvoju podeželja. Zato potrebujemo širok in poglobljen pogled na po­deželje in na upravljanje razvoja. Uravnoteženo prepletanje pristopov od spodaj navzgor in od zgoraj navzdol je optimalni razvojni vzvod. K sistemski inovaciji, ki se skriva v programu LEADER/CLLD, pomembno prispevajo akterji z velikim vložkom prostovoljnega dela, ki presega merljive kazalnike. Avtorji monografije so peterica raziskovalcev in članov društva Irma Potočnik Slavič, Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani; Tomaž Cunder, Kmetijski inštitut Slovenije; Eva Šabec Korbar, Društvo za razvoj slovenskega podeželja; Matej Bedrač, Kmetijski inštitut Slovenije in Goran Šoster, Prleška razvojna agencija.

Monografija je dostopna TUKAJ.

 

Preberite več...

V Ljubnem odprta prva pametna podeželska učilnica v Sloveniji

  • 28 oktober 2022 |

Projekt pametne učilnice je bil izveden na pobudo Lokalne akcijske skupine (LAS) Zgornje Savinjske in Šaleške doline v okviru pristopa LEADER/CLLD. Pametna učilnica je v prostoru nekdanje knjižnice. V njej ni miz ali stolov, ampak pet postaj, na katerih so različne naloge oziroma problemi. Za čas projekta bo učilnica namenjena drugačnemu načinu spoznavanja prometa, učenja o zelenih tehnologijah, reševanju problema odpadkov in urjenju turističnih ambasadorjev. Dobrih 173.000 evrov vreden projekt pametne učilnice je vzpostavilo partnerstvo, v katerem so poleg šole še KLS Ljubno, društvo Novus, Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje in občina Ljubno. Več si preberite TUKAJ.

FOTO: Bor Slana/STA

Preberite več...

Zaključni dogodki projekta SocialB

  • 28 oktober 2022 |

Oktobra in novembra potekajo zaključni dogodki projekta SocialB. Program izobraževanja in usposabljanja SocialB je namenjen socialnim podjetnikom, in tistim, ki bi to radi postali, študentom, svetovalcem, podpornemu okolju in vsem drugim, ki so kakorkoli povezani z okoljem socialne ekonomije. Serija zaključnih dogodkov se je pričela z delavnico 27. 10. 2022 v Ljubljani. V nadaljevanju bosta potekali zaključna mednarodna videokonferenco, 18. 11. 2022 na Irskem ter delavnica v Vitanjah 29. 11. 2022. Več podatkov o dogodkih in načinu prijave najdete TUKAJ.

Preberite več...

7. nacionalna konferenca »Dovolj za vse: Trajnostni odzivi skupnosti na podnebno krizo in draginjo«, 11. 11. 2022, Ljubljana

  • 28 oktober 2022 |

Na konferenci bodo domači in tuji predavatelji predstavili konkretne izkušnje in sistemske spodbude na ključnih področjih upravljanja z viri skupnosti – od nemškega eksperimenta s subvencionirano vozovnico za javni prevoz (»9 EUR Ticket«), do lokalno pridelane ekološke hrane in skupnostnih sončnih elektrarn tudi za tiste, ki niso lastniki streh. Vabilo, program in prijavnico na konferenco najdete na tej povezavi.

Preberite več...

ELARD išče projektna koordinatorja za dva projekta OBZORJE

  • 28 oktober 2022 |

ELARD išče projektna koordinatorja za dva projekta v okviru programa OBZORJE:

  • FLIARA: Inovacije, ki jih vodijo ženske v kmetijstvu in na podeželju
  • RUSTIK: tranzicija podeželske trajnosti skozi integracijo znanja za izboljšanje procesov politike

Več o pogojih, ki jih morajo kandidati izpolnjevati, si preberite na TUKAJ. Prijavite se lahko do 15. novembra 2022.

Preberite več...