Konferenca LEADER reloaded na Portugalskem

• 30 oktober 2018 |

Konferenca »LEADER RELOADED« je potekala 26. -28. septembra 2018 na Portugalskem v organizaciji ELARD v okviru Portugalskega predsedovanja 2018/19. Namen konference je razprava o novih pristopih, ki izhajajo iz koncepta pametnih vasi, izzivov demografskih sprememb in načinov, ki bi mlade zadržali podeželju oziroma jih na podeželje privabili in kako lahko LEADER / CLLD prispeva k temu. Hkrati je namen konference refleksija več kot 25 let pristopa LEADER.

Konferenca je imela tri vsebinske sklope: ureditev programa LEADER v različnih državah EU, transnacionalno sodelovanje – iskanje partnerjev in projektnih idej ter ogled dobrih praks. V vsebinskem sklopu ureditve LEADER / CLLD so udeleženci razpravljali o zagovorništvu in cilju "Evropa bližje državljanom", družbenih in okoljskih izzivi v podeželskih območjih, pametnih vaseh ter evalvaciji SLR iz vidika v rezultate usmerjenega programiranja. Udeleženci so si ogledali pet primerov dobrih praks portugalskih LAS: Aldeia da Terra, Artistic Inventory of the Archdiocese of Evora in the Municipality of Vendas Novas, Be Aromatic, Evora Inn Chiado Design, FitaPreta Vinhos in Restaurante Dona Laura.

V imenu DRSP se je konference udeležil Goran Šoster, podpredsednik društva ter predstavnik mreže slovenskih LAS v ELARD. Kot panelist je sodeloval v sklopu evalvacija SLR iz vidika v rezultate usmerjenega programiranja ter v imenu Slovenskih LAS iskal nove priložnosti za čezmejno oziroma transnacionalno sodelovanje.

POROČILO

Program, predstavitve in podrobnejše o konferenci je objavljeno na spletni https://leaderconference.minhaterra.pt/agenda-presentations.T2.php.

Pripravil: Goran Šoster