Občina Brda je nacionalni predstavnik na 16. Natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020

  • 13 februar 2020 |
  • velikost pisave

Slovenija je 13. 2. 2020 Občino Brda - zmagovalko nacionalnega izbora za Najuspešnejše podeželsko območje, ki je potekalo 2019, nominirala za nacionalnega predstavnika na 16. natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020. Namen natečaja pod geslom »Lokalni odgovori na globalne izzive« je predstaviti tista podeželska okolja Evropske skupnosti, ki s svojim delom posebej izstopajo in jih lahko postavimo kot zgled drugim.

Devetčlansko nacionalno strokovno komisijo so Brda prepričala z izjemnimi rezultati na številnih področjih, v obrazložitvi pa je zapisala: »Če je globalni izziv piti dobro vino, imajo Brici odločen lokalni odgovor od skrbnega dela v vinogradu do vrhunske ponudbe v domačem kraju kakor tudi na svetovnih trgih, s čimer krepijo ekonomijo lokalnih  prebivalcev in svoj čudoviti svet postavljajo na svetovne zemljevide.« Verjamemo, da bo temu pritrdila tudi komisija na EU ravni, ki bo območje obiskala zgodaj poleti.

Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi (Europäische und ARGE Landentwicklung und Dorferneuerung - ARGE) je mednarodna institucija, ki v prvi vrsti državam kandidatkam oziroma mladim pristopnicam v EU pomaga pri celostnem in trajnostnem razvoja podeželja. Poleg različnih drugih strokovnih aktivnosti vsaki dve leti razpisuje natečaj za evropsko nagrado za razvoj podeželja, letos že šestnajstič zapored. Te aktivnosti v Sloveniji, na osnovi pogodbe z Ministrstvom za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, izvaja  Društvo za razvoj slovenskega podeželja (DRSP).

SLO natecaj

MKGP in DRSP sta lani poleti tako objavila nacionalni razpis za Najuspešnejšo podeželsko skupnost 2019 in oblikovala devetčlansko nacionalno komisijo, ki so jo sestavljali strokovnjaki MKGP, DRSP, Ministrstva za okolje in prostor, Biotehnične fakultete ter Fakultete za turizem Brežice. Na razpis sta se prijavili dve območji - Občina Ljubno in Občina Brda, vsaka s svojo odlično razvojno zgodbo. Komisija je imela pri odločitvi zelo težko delo, saj sta obe območji uspešno odgovorili na aktualne izzive svojega okolja s trajnostnimi, inovativnimi in medsebojno povezanimi projekti ter tako spodbudili celovite razvojne procese. Slovesna razglasitev zmagovalca je potekala na lanskem 5. slovenskem podeželskem parlamentu v Majšperku. Občini Ljubno je bilo ob tej priložnosti predano priznanje za izjemne dosežke na področju spodbujanja vključujočega in trajnostnega razvoja, Občini Brda pa je ministrica dr. Aleksandra Pivec podelila Nagrado za najuspešnejše podeželsko območje 2019 in jo tako razglasila tudi za nacionalnega predstavnika na 16. natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020.

Ekipa iz Brd ter strokovna komisija so vse do danes aktivno delali na pripravi prijave na evropsko raven. Skupaj pa bodo potekale tudi priprave na obisk tričlanske komisije ARGE letos poleti, razglasitev zmagovalca natečaja pa bo potekala jeseni v Hinterstoderju v Avstriji.

Po tihem verjamemo, da bo razglasitev naslednjega 17. natečaja za Evropsko nagrado za razvoj podeželja leta 2022 potekala v Sloveniji v Brdih in nas tudi iz tega vidika postavila na svetovni zemljevid.

Komisija je v obrazložitvi ocene med drugim zapisala:

Ljubno je skupnost ob Savinji, kjer so v resnici znali lokalno odgovoriti na »globalne izziva.« Kriza okoli leta 2010 jih ni presenetila –pomenila jim je, kot je v smučarskih skokih navada, le zaletno mizo, s sicer ledeno in mrzlo smučino. In so se pogumno pognali prav do zmagovalne točke, kjer so združili domače znanje in dobrote, prostovoljstvo in globalni denar za uspeh, s katerim se lahko pohvalijo le veliki. Zato občini Ljubno podeljujemo priznanje za izjemne dosežke na področju spodbujanja vključujočega in trajnostnega razvoja.

Občini Brda podeljujemo naziv najuspešnejše podeželske skupnosti v Sloveniji, saj je v procesu celovitega razvoja podeželja dosegla izjemne rezultate na področju krepitve okolju prijaznega kmetovanja z izjemnim občutkom za kulturno krajino, prizadevanjem za odgovorno ravnanje z naravnimi viri, s skrbjo za trajnostno mobilnost občanov in obiskovalcev, s prepletom delovnih mest v kmetijstvu, vinarstvu, gostinstvu in turizmu ter skladnim prostorskim načrtovanjem z občutkom za dediščino ob hkratnem nastajanju novega, kar vse pomeni tudi  krepitev identitete in samozavesti prebivalcev. Ta se kaže v angažiranosti prebivalcev za skupne ideje in skupno dobro ter tudi v skrbi za vse generacije prebivalcev od vrtca do starostnikov. In kot že rečeno: Če je globalni izziv piti dobro vino, imajo Brici odločen lokalni odgovor od skrbnega dela v vinogradu do vrhunske ponudbe v domačem kraju kakor tudi na svetovnih trgih, s čimer krepijo ekonomijo lokalnih  prebivalcev in svoj čudoviti svet postavljajo na svetovne zemljevide.«

dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: »Brici so primer podeželske skupnosti, ki jih povezuje želja po sodelovanju in nadaljnjemu razvoju območja. Pri tem so zelo uspešni in danes lahko pokažejo številne zgodbe, ki so plod njihove predanosti drug do drugega in svojega okolja. Nagrada za najuspešnejše podeželsko območje je lahko le eno izmed priznanj za tako uspešen koncept, ki ga izvaja občina. Želim jim veliko uspeha na tokratnem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja!«

Aleš Zidar, predsednik Društva za razvoj slovenskega podeželja: »Nagrada za najuspešnejše podeželsko območje v svojem bistvu odraža osnovno poslanstvo in prizadevanja društva pri spodbujanju in usmerjanju trajnostnega in celovitega razvoja podeželja. Je nagrada za načrtno skupno delo občin, zavodov, lokalnih akcijskih skupin, nevladnega sektorja, gospodarstva in vsakega posameznika. V društvu aktivno ustvarjamo pogoje za razvoj in s ponosom gledamo na naše najuspešnejše predstavnike.«

Franc Mužič, župan Občine Brda: »Naziv najbolj uspešne podeželske skupnosti v Sloveniji 2019 si je Občina Brda prislužila ravno v letu, ko je občina obeležila prvih 25 let samostojne poti. Začetki briške občine so bili vsekakor zahteven izziv. Infrastruktura je apelirala po temeljiti obnovi, turističnih kapacitet ni bilo, kmetijstvo, predvsem vinogradništvo, je bilo na razcepu, kako naprej. Poleg tega pa so bila Brda v začetku 90. let v žepu, katerega dve tretjini robov je bilo prišitih z državno mejo. Občani so potrebovali elana, širine in vizije. Navkljub tem predpostavkom smo si zastavili smel in ambiciozen cilj zakorakati na poti trajnostnega razvoja v spoštovanju pristnosti okolja, ljudi in tradicije. Vztrajnost nam je obrodila izjemne uspehe: obnovo kulturnih spomenikov, vodovodnega omrežja, cestne infrastrukture, posodobitve zdravstvenih storitev, javnih objektov, izjemno prepoznavnost v mednarodnem prostoru in posledično rast turističnega obiska. Poklon gre gotovo vsem občanom, ki so skupaj z nami, verjeli, da je mogoče vse.«

 

Gradiva:

- Izjava za javnost

- Plakat – predstavitev območja Brd

- Plakat – razvojni vidiki Brd

Natecaj logotipi manjsi

 

nazaj na vrh