Festival slovenskih LAS 2018 – Skupaj za lokalni razvoj

Tokratni Festival bo potekal 7. in 8. septembra v območju Kamnika. Pričakujemo več kot 70 udeležencev iz 8 evropskih držav, poleg Slovenskih pa so udeležbo že potrdili predstavniki iz Hrvaške, Poljske in Češke. Osrednja tema letošnjega strokovnega posveta je Vrednotenje Strategij lokalnega razvoja LAS, v tem času izjemno aktualna tema v celotnem evropskem prostoru. V popoldanskem delu pa bosta vzporedno sledili potekali dve temi: Borza projektov sodelovanja in mreženje sodelujočih LAS in (Ne)razpoložljivost kmetijskih zemljišč v Sloveniji (projekt NEWBIE). Drugi dan festivala bo potekal v okviru največjega etnološkega festivala v Sloveniji - Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev iz cele Evrope. Festival gosti LAS Srce Slovenije.

Prijave na Festival Slovenskih LAS sprejemamo do 15. 8. 2018, rezervacije nočitev in najema stojnic pa le do 30. 7. 2018. Prijave pošljite po e-pošti na naslov info@drustvo-podezelje.si.

Vabilo in podroben program festivala sta objavljena TUKAJ.

Članski posvet LAS

Vabim vas na članski posvet LAS, ki bo potekal v petek, 13. 07. 2018 ob 10.00 uri, v kampu in Eko vasici Rinčica, Gorenji Radenci 30, 8342 Stari trg ob Kolpi. Ker gre za aktualno problematiko vezano na delovanje mreže slovenskih LAS, vabimo k sodelovanju vse LAS, člane DRSP. Na posvetu se bomo dogovorili o nadaljnjih aktivnostih pri projektih sodelovanja in načrtovali nove projekte, zato prosimo za zanesljivo udeležbo. Program posveta je dostopen TUKAJ. Rok prijave: 4. 7. 2018 na info@drustvo-podezelje.si.

Preberite več...

Uspešno izveden spletni seminar z vzorci aktov na temo varstva osebnih podatkov v LAS

V torek 19. 6. 2018 je DRSP skupaj z CNVOS in tehnično pomočjo AKTRP izpeljal prvi spletni seminar na temo nove evropske zakonodaje s področja varovanja osebnih podatkov. Seminar je bil pripravljen izključno za delovanje LAS, zato ne čudi velik odziv naših kolegov – preko 60 jih je bilo prijavljenih, ki so  z zanimanjem prisluhnili gradivu, ki ga je pripravil Matej Vrbajs. Čeprav smo se vsi skupaj bali, kako bo izpeljan prvi tovrstni seminar, se je izkazalo, da zadeva deluje in da je primerna za uporabo v obdobjih, ko zmanjkuje časa za potovanje na lokacije klasičnih delavnic. Zato se bodo tovrstni seminarji nadaljevali, o čemer vas bomo še obveščali. Udeleženci so prejeli tudi predloge dokumentov (pogodba med LAS in vodilnim partnerjem, besedilo za javni poziv, …). Strošek seminarja in pripravo gradiv je za člane kril DRSP.

Na Posvetu LAS v Lenartu predstavljen projekt TELI2

Tradicionalni posvet LAS v Lenartu je bil tokrat zasnovan malce drugače kot predhodni, saj je bil udeležencem predstavljen projekt TELI2 (Transnacionalno izobraževanje o izvajanju programa LEADER), v okviru katerega so partnerji predstavili rezultate projekta in koristi tako za udeležence izobraževanja kot za organizacije, ki so v projektu sodelovale. Predstavitev je bila zelo zanimiva in uspešna, saj je bil prisoten zelo pozitiven odziv udeležencev do vsebine posveta, ki so tudi sami izrazili interes in potrebo po tem, da pridobijo dodatna znanja s področja programa LEADER/CLLD. Ob zaključku je bilo izražena želja, da bi partnerji projekta v prihodnosti podobno izobraževanje, temelječe na rezultatih programa izobraževanja razvitega v projektu TELI2, lahko ponudili tudi slovenskim LAS-om in vsem drugim, ki delajo na področju LEADER/CLLD. Slovenska partnerja v projektu TELI2 sta Razvojna agencija Kozjansko, vodilni partner LAS "Od Pohorja do Bohorja" in Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki sta pripravila res zanimivo predstavitev. Ob koncu posveta so bili udeleženci seznanjeni tudi z tekočim dogajanjem na področju delovanja LAS, končna ocena pa je, da je bil posvet vsebinsko zelo dober in da je potrebno s posveti s podobnimi vsebinami nadaljevati.

Hvala Društvu za razvoj podeželja Ovtar in LAS Ovtar Slovenskih goric za prijazno in odlično organizacijo posveta v Lenartu, katerega sestavni del je bil tudi otvoritev in ogled Kmetijsko obrtniškega sejma.

Predstavitve:

Predstavitve so javne, pri uporabi njihove vsebine pa ste dolžni navesti vir in avtorja.

Ključna primerjava: LEADER in LEADER/CLLD v Sloveniji, Tomaž Cunder, Kmetijski inštitut Slovenije
TELI2: »Zakaj zdaj in na takšen način?«, Irma Potočnik Slavič, Oddelek za geografijo FF UL
TELI2: “Najine izkušnje”, Lara Žmaher in Breda Retuznik, Razvojna agencija Kozjansko
TELI2: Izkušnje projektnega partnerja - spletna stran, novičnik in moodle, Rajko Antlej, Razvojna agencija Kozjansko PRILOGA
Izboljšanje stopnje samooskrbe na območju LAS Ovtar Slovenskih goric, izr. prof. dr. Zlatko Nedelko, EPF UM in dr. Milojka Fekonja, Društvo za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric
»LEADER, kaj pa je to?«: percepcija programa LEADER v različnih okolji, Irma Potočnik Slavič, Oddelek za geografijo FF UL

Fotogalerija

Lista prisotnosti

Vabilo

Preberite več...

Zbor članov DRSP potrdil novo vodstvo

14. redni zbor članov Društva za razvoj Slovenskega podeželja je potekal, 27. 3. 2018 v Zavrču. Udeležilo se ga je preko 40 članov društva, predstavnikov institucij iz Haloz ter predstavnikov Lokalne akcijske skupine Sjeverozapad iz Hrvaške. Zbor članov je uvodoma pozdravil Jernej Golc, direktor PRJ HALO, ki je vodilni partner LAS Haloze in podžupan Občine Zavrč.

Na 14. Zboru članov so potekale volitve predstavnikov organov društva. Ponovno je bil za predsednika izvoljen Aleš Zidar, predstavnik LAS med Snežnikom in Nanosom, upravni odbor v mandatnem obdobju 2018 – 2022 pa sestavljajo (razvrščeni po abecenem redu priimkov): Viktorija Barbič, Tatjana Bogataj, Greta Černilogar, Luka Juvančič, Mojca Metličar in Goran Šoster. Predsednik Aleš Zidar se je v nagovoru po izvolitvi zahvalil vsem dosedanjim članom organov DRSP za uspešno delo in napovedal še bolj aktivno vlogo društva na področju razvoja slovenskega podeželja.
Zbor članov je gostil LAS Haloze, ki je udeležencem predstavil nekaj svojih uspešnih projektov, predstavili pa so se tudi Vinarska zadruga Haloze z.o.o., so.p in LAS Sjeverozapad iz Hrvaške; domačo turistično kmetijo Pungračič je predstavila letošnja Vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič.

Gradivo, predstavitve, izjava za javnost in lista prisotnosti so objavljeni TUKAJ.

Zbor članov DRSP 2018 in razpis rednih volitev v organe društva

14. redni zbor članov bo potekal 27. 03. 2018, na turistični kmetiji Pungračič, Drenovec 7, Zavrč, in ga gosti LAS Haloze.

Upravni odbor je na 7. dopisni seji, z dne 20. 2. 2018, sprejel sklep o razpisu rednih volitev v organe Društva za razvoj Slovenskega podeželja za mandatno obdobje 2018 – 2022. Skladno s Pravilnikom o volitvah v organe DRSP Zbor članov DRSP voli: predsednika oz. predsednico društva, šest članov upravnega odbora, tri člane nadzornega odbora in tri člane častnega razsodišča. Podrobneje so pogoji opredeljeni v razpisu.

Rok oddaje kandidatur je 16. 03. 2018 do 15. ure. Kandidature (obrazec: predlogi za člane organov) s soglasji kandidatov (obrazec: izjava kandidata o strinjanju) pošljite na poštni naslov: Društvo za razvoj slovenskega podeželja Slavina 31, 6258 Prestranek, Slovenija ALI skenirano na e-poštni naslov: info@drustvo-podezelje.si.

Dokumenti za volitve:

Gradivo za zbor članov 2018:

Izjava za javnost

Predstavitve:

Lista prisotnosti

Tednik – o problematiki izvajanja programa CLLD v Sloveniji

V ponedeljek, 29. 1. 2018 je bila v oddaji Tednik na RTV SLO 1 objavljen prispevek o problematiki izvajanja programa CLLD v Sloveniji in o birokratskih postopkih AKTRP pri potrjevanju vlog za sofinanciranje operacij iz SLR LAS. V prispevku so bili predstavljeni konkretni primeri s katerimi se srečujejo LAS in komentarji predstavnikov MKGP in AKTRP, ki pa so bili v skladu z dosedanjim izvajanjem programa CLLD. Pri DRSP upamo, da bodo tudi takšni prispevki vplivali na ureditev odnosov med LAS in AKTRP ter pospešili pripravo poenostavitev postopkov potrjevanja vlog in zahtevkov LAS. Celoten prispevek si lahko ogledate na http://4d.rtvslo.si/arhiv/tednik/174516830.

Razpis za gostitelja Festivala LAS v letu 2018

Upravni odbor DRSP je sprejel sklep, da letos ponovno, v enem od večjih krajev v Sloveniji, organizira »Festival LAS«. Hkrati pa oktobrska predstavitev »LAS v Ljubljani«, ki jo organizirata DRSP in Mestna občina Ljubljana, ostaja del rednega programa dela društva.
Festival LAS je dvodneven dogodek in bo potekal podobno, kot pred dvema letoma (2016) na Primorskem. Prvi dan bo namenjen strokovnemu posvetu in ogledu lokalnih dobrih praks, drugi dan pa je prodajno naravnana promocijska prireditev – predstavitev ponudbe iz vseh območij LAS. Pri izbiri gostitelja bo UO dal prednost tistim območjem, ki bodo Festival LAS vključila v večjo lokalno prireditev z zadostnim številom obiskovalcev. Vabimo vas, da posredujete svoje prijave z opisom prireditve, tipom obiskovalcev in datumom (poleti oz. jeseni 2018). Rok za oddajo prijav je 20. 2. 2018.

Preberite več...

CNVOS: Pojasnila sprememb glede prispevka v naravi v okviru spremenjene Uredbe o CLLD

CNVOS je pripravil pojasnila in koraki za implementacijo sprememb Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, glede prispevka v naravi, pri financiranju operacij iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR). V njih je podrobneje pojasnjena odprava omejitve prispevka v naravi in določanje vrednosti prispevka v naravi v obliki zagotavljanja (prostovoljskega) dela. Pojasnijo tudi korake za ustrezno implementacijo v javnih razpisih LAS (sprememba besedila JR in obrazcev). Pojasnila so dostopna TUKAJ.