Novice

Slovenski podeželski parlament je pri pripravi izhodišč za prihodnost Slovenskega podeželja povezal podeželane in strokovnjake 14 držav EU

5. Slovenski podeželski parlament je 8. in 9. oktobra zasedal v slikovitih Halozah. Udeležilo se ga je več kot 360 priznanih strokovnjakov, kmetov in podeželanov iz 14 držav Evropske unije, ki so razpravljali o izzivih kmetijstva in podeželja po letu 2020. Zaključke in priporočila za oblikovanje prihodnje nacionalne politike razvoja podeželja bo MKGP uporabilo pri pripravi strateških dokumentov. Zasedanje je zaokrožila podelitev dveh nagrad: nagrade za najuspešnejše podeželsko območje in nagrade za novega inovativnega pristopnika.

Preberite več...

Gradiva in zaključki 5. Slovenskega podeželskega parlamenta

Utrip 5. Slovenskega podeželskega parlamenta, ki je 8. in 9. oktobra zasedal v slikovitih Halozah, si oglejte v kratkem filmu.

Objavljena gradiva:

  • zaključki devetih tematskih delavnic
  • kratek posnetek o zasedanju 5. Slovenskega podeželskega parlamenta in objave v medijih
  • liste prisotnosti
  • fotogalerija

Gradiva so objavljena na spletni strani DRSP in na spletni strani PRP.

 

Preberite več...

Slovesna podelitev nagrad je zaokrožila prvi dan zasedanja 5. Slovenskega podeželskega parlamenta

Zbrane je v haloških gričih nagovorila županja Občine Majšperk dr. Darinka Fakin, slovesnost pa je otvoril predsednik Društva za razvoj Slovenskega podeželja Aleš Zidar.
Sledila je razglasitev najuspešnejšega podeželskega območja 2019, ki bo tudi slovenski predstavnik za Evropsko nagrado za razvoj podeželja 2020 (Europäische ARGE Landentwicklung & Dorferneuerung). V imenu ocenjevalne komisije je dr. Marija Markeš za najuspešnejšo podeželsko skupnost Slovenije 2019 razglasila Občina Brda, Občina Ljubno pa je prejela priznanje za izjemne dosežke. Priznanja je podelila ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Preberite več...

5. Slovenski podeželski parlament je začel z zasedanjem

Včeraj, 8. 10. 2019, je z zasedanjem začel 5. Slovenski podeželski parlament, ki ga na pobudo in v so-organizaciji z Društvom za razvoj slovenskega podeželja pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s partnerji Mreže za podeželje ter lokalnima partnerjema LAS Haloze in Občino Majšperk. Udeležilo se ga je več kot 360 priznanih strokovnjakov, kmetov in podeželanov iz 14 držav Evropske unije bo razpravljalo bodo o izzivih kmetijstva in podeželja po letu 2020.

Prvi dan dopoldne so potekale delavnice. Razdeljeni v devet delovnih skupin, ki so zasedale razpršene po slikovitih Halozah, so iskali rešitve za novo programsko obdobje 2021-2027 in si ogledali dobre prakse v območju. Zaključke delavnic so predstavili na skupnem srečanju  drugi dan parlamenta.

Več na spletni strani društva: www.drustvo-podezelje.si

Preberite več...

5. Slovenski podeželski parlament bo zasedal v Halozah, 8. in 9. oktobra 2019

5. Slovenski podeželski parlament bo zasedal v Halozah, 8. in 9. oktobra 2019. To je dvodnevni dogodek na katerem bo okrog 250 udeležencev iz Slovenije in drugih evropskih držav, ob udeležbi priznanih gostov in strokovnjakov, razpravljalo o izzivih kmetijstva in podeželja. Razdeljeni v devet delovnih skupin, ki bodo zasedale razpršene po slikovitih Halozah, bodo iskali rešitve za novo programsko obdobje 2021-2027.

Prvi dan zasedanja bomo zaključili v Majšperku, kjer bo ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec podelila priznanje slovenskemu kandidatu za Evropsko nagrado za razvoj podeželja 2020, nagrado za inovativnega novega pristopnika v okviru projekta Newbie pa bo podelila Silvia Michelini, Direktorat za kmetijstvo Evropske komisije. Lokalno barvana slovesnost, ki jo pripravljamo skupaj z LAS Haloze, bo potekala  8. 10. 2019 s pričetkom ob 19. uri.

Preberite več...

Predstavitev DRSP in LAS članic na sejmu AGRA 2019

Društvo za razvoj slovenskega podeželja je skupaj z LAS Prlekija, LAS Goričko 2020 in LAS Pri dobrih ljudeh 2020 ter z drugimi LAS članicami DRSP, ki so se odzvale povabilu DRSP, pod skupnim sloganom »Lokalne akcijske skupine se predstavljajo« nastopilo na 57. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, ki je potekal med 24. in 29. avgustom 2019. DRSP je na sejmu, ki je letos privabil skoraj 120 tisoč obiskovalcev, predstavil delovanje društva, nastopile pa so se tudi štiri lokalne akcijske skupine oz. lokalni ponudniki z območja LAS: LAS Srce Slovenije, LAS Obsotelje in Kozjansko, LAS Zasavje ter TOTI LAS.

Preberite več...

Natečaj za Slovensko najlepšo podeželsko skupnost 2019

Društvo za razvoj slovenskega podeželja poziva podeželske skupnosti (vas, skupina vasi, občina, skupina občin …), da se pridružijo natečaju za izbor podeželske skupnosti, ki bo zastopala Slovenijo na 16. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020 pod geslom »LOKALNI ODGOVORI NA GLOBALNE IZZIVE«.

Namen je predstaviti tista podeželska okolja, ki s svojim delom posebej izstopajo in jih lahko postavimo kot zgled drugim. Seveda se pri tem posebej upošteva izhodišče, ki so ga te skupnosti imele, ko so vstopile v ta razvojni proces tako v smislu naravnih danosti kot tudi v gospodarskem in družbenem kontekstu.

Na natečaj se kot udeleženci lahko prijavi vas, podeželska občina (iz več naselij/vasi…) ali medobčinska mreža (iz dveh ali več podeželskih občin), kjer pa število prebivalcev ne sme presegati 20.000 ljudi.

Geslo »Lokalni odgovori na globalne izzive« v sebi nosi sporočilo, da je vsak kraj, tudi še tako majhen, danes vpet v silnice razvoja na različnih ravneh (regionalni, državni, mednarodni), če ne drugače preko nevarnosti s katerimi se soočamo, pa tudi možnostim, ki se nam ponujajo.

Nacionalni finalisti se bodo 8. 10. 2019 predstavili na 5. Slovenskem podeželskem parlamentu, kjer bomo razglasili nacionalnega predstavnika za evropsko nagrado za razvoj podeželja.

Rok prijave:  5. avgusta 2019

Dokumenti:

Preberite več...

Posvet LAS in srečanje članov društva - Peca 2019

V petek, 12. 07. 2019 je potekal Posvet LAS: Turistična ponudba Koroške s poudarkom na razvoju kolesarskih poti in priprava projektov sodelovanja, ki se ga je udeležilo več kot 30 strokovnjakov iz cele Slovenije. Po predstavitvi projektov LAS Mežiške doline in razvoja turistične ponudbe so si podzemlje Pece ogledali z vlakcem oziroma se po rudniških rovih zapeljali s kolesom in kajakom.

Gradivo:

 

Preberite več...

Poziv k nastopu na sejmu AGRA 2019

Člane DRSP obveščamo vas, da namerava DRSP tudi letos najeti razstavni prostor na 57. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni, ki bo potekal med 24. in 29. avgustom 2019.

Namen nastopa na sejmu je predstaviti delovanje in aktivnosti DRSP ter lokalnih akcijskih skupin – članic DRSP. LAS-i imate tako možnost brezplačno predstaviti uspešno izvedene projekte iz zdajšnjega programskega obdobja ter ponudbo znotraj območja vašega LAS.

Stroške najema razstavnega prostora in opreme bo kril DRSP. LASi lahko svojo udeležbo na sejmu pokrijete kot upravičene stroške dela.

Preberite več...