Društvo za razvoj slovenskega podeželja - Pregled novic

Evropski natečaj ARIA 2023 - glasujte za dva Slovenska projekta

Dva slovenska projekta: Izročilo Brkinov in Krasa in Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah se potegujeta za nagrado po izboru ljudstva na evropskem natečaju “ARIA 2023”. Namen natečaja je spodbuditi izmenjavo navdihujočih primerov dobrih praks, sofinanciranih iz skupne kmetijske politike. V okviru natečaja se predstavlja 24 projektov iz celotne EU, med njih pa sta se uvrstila kar dva Slovenska: Izročilo Brkinov in Krasa (nosilec Zavod Dobra pot), ki z uporabo 3D tehnologije in obogatene resničnosti prikazuje lokalne dediščinske obrti in običaje Brkinov in Krasa, in projekt Mreža vodnih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah (nosilec LAS Srce Slovenije), ki ozavešča o pomenu čiste pitne vode in premišljenem vključevanju le-te v turistično ponudbo. Oba projekta sofinancira program LEADER in sta iniciativa lokalne skupnosti po principu »od spodaj navzgor«. Več si preberite TUKAJ.

Glasujete lahko do 1. decembra do 18. ure s klikom na povezavo https://www.surveymonkey.com/r/6TK3DJS

Preberite več...

Evropska komisija potrdila - program LEADER vzpostavlja učinkovit sistem upravljanja na več ravneh

Generalni direktorat Evropske komisije za kmetijstvo in razvoj podeželja je objavil posebno poročilo o evropskem programu za razvoj podeželja LEADER z naslovom »Evaluation support study of the cost and benefits of the implementation LEADER«, ki poudarja pomen in učinkovitost izvajanja tega programa v Evropi. Poročilo, objavljeno leto dni po poročilu Evropskega računskega sodišča, ki je dvomilo o izvajanju tega programa, uporablja pristop mešanega vrednotenja, ki vključuje kvalitativne kvantitativne in tehnične ukrepe skupaj z analizami, izvedenimi na treh teritorialnih ravneh, kar mu omogoča, da poudari dodano vrednost tega programa.

Preberite več...

DRSP in njegovi člani na 61. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA

DRSP se je tradicionalno udeležil mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki poteka v Gornji Radgoni 26. – 31. 8. 2023. Predstavil je svoje aktivnosti na področju izvajanja programa LEADER / CLLD, rezultate, ki jih ta program prinaša v kraje po Sloveniji pa v teh dne predstavljajo naši člani LAS Prlekija, LAS Goričko, LAS Pri dobrih ljudeh, LAS Obsotelje in Kozjansko in LAS med Snežnikom in Nanosom.

Preberite več...

Posvet LAS in srečanje članov DRSP 2023 - razvoj podeželja in varovanje narave z roko v roki

Razvoj podeželja in varovanje narave z roko v roki je bila tema letošnjega poletnega posveta LAS in srečanje članov DRSP, ki bo potekal, 30. 6. in 1. 7. 2022, v območju Ilirske Bistrice, Pivke in Postojne. Udeležilo se ga je 42 udeležencev iz cele Slovenije, pridružilo pa se nam je tudi kar nekaj predstavnikov gostitelja dogodka - LAS med Snežnikom in Nanosom.

Preberite več...

Irska je v razmislek ponudila raznolike ideje, a tudi oni se lahko marsikaj naučijo od nas

Strokovna ekskurzija na Irsko (15. – 20. 6. 2023) nam je v razmislek ponudila raznolike iniciative za zagotavljanje kakovosti življenja na podeželju, skrbi za podeželane … pa tudi veliko inovativnosti in podjetniških idej. Uvodoma sta nam Dympna Harney in Mary Byrne iz National Rural Network Department of Rural and Community Development predstavili izvajanje pristopa LEADER na Irskem, na poti pa so nas sprejeli nekateri visoki lokalni predstavniki in gospod Stanislav Vidovič, veleposlanik Republike Slovenije na Irskem. V štirih dneh, smo si ogledali osupljivo lepo naravo ter raznolike dobre prakse v območjih Mayo, Galway Rural Development, Kilkenny LEADER Partnership in Ballyhoura Development CLG in Cork. Od Ircev se lahko veliko naučimo, vedno pa smo z njimi pripravljeni deliti naše odlične izkušnje pri oživljanju in ustvarjanju gastronomskih lokalnih posebnosti, oblikovanju turističnih doživetij podeželskih območij ter še kaj. Več v poročilu TUKAJ.

Preberite več...

18. redni zbor članov DRSP

18. redni zbor članov Društva za razvoj slovenskega podeželja je potekal v petek, 17. 3. 2023 je v Ljubnem in se ga je udeležilo preko 60 strokovnjakov iz cele Slovenije. Predsednik Roman Medved je delo v letu 2022 ocenil za zelo uspešno in med ključnimi dogodki v tem letu izpostavil podporo LAS pri pripravi SLR, natečaj za najuspešnejše podeželsko območje 2023 in 6. slovenski podeželski parlament. V popoldanskem delu je sledil posvet LAS: Izvajanje programa CLLD in predstavitev dobrih praks LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline - pametne rešitve na področju turizma in izobraževanja.

Preberite več...

V programskem obdobju do 2027 bo predvidoma delovalo 37 LAS

LAS, tako obstoječe, kot nove iniciative, te dni zaključujejo z vključevanjem novih članov in vzpostavljanjem formalnih pogojev za delovanje v programskem obdobju 2021-2027. Večina LAS bo svoje delo nadaljevali v isti sestavi, nekaj LAS pa se bo zaradi različnih lokalnih potreb in spremenjenih pogojev za črpanje EU sredstev preoblikovalo. V novem programskem obdobju bo po sedanjih informacijah na območju Slovenije delovalo 37 LAS, med njimi sta dva nova:

  • LAS Zgornja Gorenjska BOJA na območju občin Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica;
  • LAS Kozjak – Pohorje na območju občin Lovrenc na Pohorju, Podvelka, Radlje ob Dravi, Ruše in Selnica ob Dravi;

Več informaciji je dostopno TUKAJ.  

Preberite več...

Tradicionalna Občina Ljubno, a hkrati povezana in moderno naravnana v prihodnost, je prejela zlato plaketo na evropskem natečaju ARGE za razvoj podeželja in obnovo vasi 2022

Evropsko združenje za razvoj podeželja in obnovo vasi – ARGE je v letošnjem, že 17. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za prenovo vasi (European Village Renewal Award 2022 ) izpostavilo temo »Gradimo mostove« in najvišje priznanje podelilo mestu Stadtschlaining, Gradiščanska v Avstriji. Slovenski nacionalni predstavnik Občina Ljubno se je uvrstila med prejemnike druge najvišje nagrade – zlate plakete, saj je žirija ocenila, da je njen razvoj celosten, trajnosten in izjemne kakovosti.

Na natečaju je sodelovalo 21 krajev iz 21 regij v 12 različnih državah Evrope. Uradna podelitev nagrad in priznanj bo potekala maja 2023 pri zmagovalcu prejšnjega natečaja v  Hofeimer Land na Bavarskem v Nemčiji.

Vsi vključeni v pripravo natečaja in podporo Občini Ljubno smo izjemno ponosni, da lahko odlične domače in predvsem srčne zgodbe in velike ideje predstavimo širši evropski podeželski skupnosti.

Iskrene čestitke vsem Ljubincem, še posebej pa županu Franju Naraločniku in njegovi ožji ekipi.

Preberite več...

Evropsko sodišče opravilo revizijo izvajanja programa LEADER

Evropsko računsko sodišče je opravilo revizijo izvajanja programa LEADER. V revizijo je bilo zajeto obdobje financiranja EU 2014–2020. Sodišče je preučilo, ali je pristop Leader prinesel koristi, ki so upravičile njegove dodatne stroške in tveganja, zlasti v primerjavi s tradicionalnimi programi porabe EU (s pristopom od zgoraj navzdol). Da bi sodišče to ocenilo, je preučilo, ali se je s tem pristopom spodbujala angažiranost na lokalni ravni in ali so imeli njegovi projekti dokazljive koristi v smislu lokalnega upravljanja, izboljšanega socialnega kapitala in boljših rezultatov. Preverilo je tudi, ali je uvedba novega pristopa financiranja iz več skladov prispevala k boljšemu usklajevanju podpore lokalnemu razvoju.

Preberite več...