Novice

15. obletnica delovanja DRSP – društvo odigralo pomembno vlogo in tako bo delovalo tudi v naprej

Poldrugo desetletje delovanja kot vodilna nevladna organizacija za hitrejši razvoj slovenskega podeželja smo člani društva proslavili 29. 11. 2017 na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete, v istih prostorih, kjer je leta 2002 potekal ustanovni zbor. Predsednik društva, Aleš Zidar, je v nagovoru predstavil izzive današnjega časa in zarisal prihodnjo pot ter se še posebej zahvalil članom organov in komisij za njihovo delo. V slavnostnem govoru je Tomaž Cunder orisal začetke formalnega povezovanja nosilcev razvojnih idej in akterjev razvoja slovenskega podeželja ter izpostavil vlogo prof. dr. Michaela Dowerja, takratnega predstavnika PREPARA in ključnih domačih strokovnjakov: dr. Marije Markeš, dr. Marka Koščaka, Rosane Ščančar, Gorana Šostra s sodelavci. Skozi pregled mejnikov je izpostavil vlogo in pomen društva na državni ravni in v mednarodnem prostoru. Člani smo se z minuto molka spomnili pokojne druge predsednice društva Rosane Ščančar in Gorana Ohmana, ki je s kamero zabeležil pomembne trenutke društva. Slovesnost sta zaokrožila nastop skupine Uršule Ramoveš in Fantov z Jazbecove grape in druženje ob zaključku tega zelo aktivnega leta.
Več kot 40 aktivnih in nekdanjih članov ter vabljenih gostov s ponosom gledamo na prehojeno pot. Skupaj in povezani se bomo spoprijeli s prihodnimi izzivi, ki jih je več kot dovolj. Pozdravni nagovor in slavnostni govor ter fotogalerija so objavljani na spletni strani društva (TUKAJ).

2. izredni zbor članov potrdil tri pravilnike in program dela za 2018

V sredo, 29. 11. 2017, je potekal 2. izredni zbor članov Društva za razvoj slovenskega podeželja. Predsedujoči zboru, dr. Luka Juvančič, podpredsednik društva, je pojasnil, da sta razloga za sklic dva. Društvo letos obeležuje 15 letnico delovanja, za nemoteno delo v prihodnjih mesecih, pa je nujno sprejeti tri pravilnike: Pravilnik o volitvah v organe DRSP, še posebej v luči volitev spomladi 2018, Pravilnik o delovanju komisij, odborov in sekcij DRSP ter Pravilnik o članarini v DRSP, ki je hkrati podlaga za izvajanje programa dela. Predsednik društva Aleš Zidar, je predstavil predlog programa dela za leto 2018. Program v petih delovnih področjih je zastavljen ambiciozno, več kot polovico sredstev pa predstavlja projektno delo in organizacija strokovnih dogodkov. Člani so razpravi predlagali dopolnitve in popravke, na kocu pa soglasno potrdili tako pravilnike, kot program dela. Čistopis gradiv bo v kratkem objavljen na spletni strani društva - TUKAJ.

Evropska komisija potrdila 3. spremembo Programa razvoja podeželja 2014–2020

Evropska komisija je potrdila 3. spremembo Programa razvoja podeželja 2014–2020 (PRP 2014–2020). Ta obsega nekatere izboljšave ukrepa KOPOP (operacija HAB), zvišuje se delež podpore do 70 % oziroma 75 % za mlade kmete v okviru investicijskih podpor zaradi odprave posledic suše, pozebe in podnebnih sprememb za sektor vrtnin, sadjarstva in vinogradništva, uvaja se možnost podpore za vključitev novih pridelovalcev v shemo izbrana kakovost za sektor sadja. Sprememba PRP 2014–2020 uvaja tudi poenostavitev izvajanja ukrepa Sodelovanja, širi se seznam upravičencev in upravičenih stroškov pri ukrepu LEADER, določene spremembe pa se nanašajo tudi na lažje izvajanje ukrepa prenosa znanja.

Slavnostna seja ob 15 letnici delovanja Društva za razvoj slovenskega podeželja

Leto 2002 je pomemben mejnik v našem skupnem prizadevanju za boljšo prihodnost slovenskega podeželja. Takrat je bilo ustanovljeno Društvo za razvoj slovenskega podeželja, s tem pa vzpostavljena platforma za izmenjavo znanj, izkušenj in zastopanje interesov slovenskega podeželja. Na pot k uresničevanju poslanstva DRSP ste s svojim delom pomembno pripomogli tudi sami.

Zdaj, 15 let kasneje, se bomo ozrli na doslej prehojeno pot in se pogovorili o skupnih prihodnjih izzivih. Slavnostna seja bo potekala 29. 11. 2017 s pričetkom ob 15.30 uri, v Viteški dvorani Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete, Groblje 3, Domžale, tam, kjer je uradno nastalo naše društvo. Pred sejo, z začetkom ob 13. uri, pa bo potekal zbor članov.

Veliko nam bo pomenilo, če se boste dogodka udeležili, zaradi lažje organizacije pa vas prosimo, da udeležbo potrdite do 20. 11. 2017 po telefonu 041 745-184 (sekretarka DRSP mag. Vesna Erhart) ali na elektronski naslov vesna.erhart@drustvo-podezelje.si. Na omenjeni naslov se lahko obrnete tudi za vse dodatne informacije in pojasnila.

FOTOGALERIJA

GRADIVO:

Ustanovitvena skupscina

»Ustanovna skupščina DRSP, 2002«

2. izredni zbor članov DRSP

2. izredni zbor članov DRSP bo potekal v sredo, 29. 11. 2017 ob 13.00 uri, v Viteški dvorani Oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete, Groblje 3, Domžale.

Zboru članov bo ob 15.30 sledila slavnostna seja ob 15 letnici delovanja Društva za razvoj slovenskega podeželja ter druženje ob zaključku leta.

Gradivo zbora članov:

DOKUMENTACIJA: - dopolnjene verzije dokumentov bodo objavljene v kratkem

• Lista prisotnosti
  • Pravilnik o volitvah v organe DRSP
  • Pravilnik o delovanju komisij in odborov DRSP
  • Pravilnik o članarini v DRSP
  • Program dela DRSP v letu 2018
Preberite več...

Mednarodni projekt sodelovanja med slovenskim in češkim LAS

V mesecu maju je češka delegacija iz mesta Kdyně in LAS Český les obiskala LAS Ovtar v Slovenskih goricah. Na povabilo vodij te delegacije, župana mesta Kdyně Jana Löffelmanna in direktorice LAS Český les Sylve Heidlerové, je bil 27. in 28. oktobra delovni obisk vrnjen. V delegaciji Občine Lenart in LAS Ovtar so bili: župan, mag. Janez Kramberger, podžupana Marjan Banič in Franc Ornik, Tanja Vintar, direktorica RASG, t.j. vodilnega partnerja LAS Ovtar in Andrej Kocbek, predsednik Društva za razvoj podeželja Ovtar Slovenskih goric.

Delegaciji je bila predstavljena organiziranost češke lokalne samouprave, dejavnost in projekti LAS Český les in zgodovina mest Kdyně in Domažlice. Gostitelji so prav za namen tega obiska pripravili tudi zelo zanimiv predstavitveni film, ki je bil iztočnica v pogovorih o možnem dvostranskem sodelovanju, zlasti na področjih medu in apiterapije, kulturne dediščine, lokalne samooskrbe in turizma. Na ravni vodilnih partnerjev obeh LAS se bo v prihodnjih dneh identificirane vsebine preučilo v smislu možnega partnerstva v projektu transnacionalnega sodelovanja LAS.

Delegacija se je udeležila tudi uvodnega dela Mednarodne apiterapevtske konference v mestu Kdyně, posvečene stoletnici smrti očeta moderne apiterapije, dr. Filipa Terča. Na konferenci so aktivno sodelovali tudi slovenski apiterapevti, med njimi Karel Vogrinčič iz Močne, ki je tudi pobudnik sodelovanja med obema območjema. Ob priložnosti konference je bila v češkem prevodu izdana in predstavljena knjiga dr. Gregorja Pivca o dr. Terču. Pred odhodom domov je delegacija obiskala še spominsko obeležje pred rojstno hišo dr. Terča v vasi Prapořište.

A. K. in T. V.

LAS Ovtar Češka 1 LAS Ovtar Češka 2

LAS Ovtar Češka 3

LAS Ovtar Češka 4

Preberite več...

Tematski posvet LAS: Medgeneracijsko in partnersko sodelovanje s primeri dobrih praks iz Slovenije in tujine

Tematski posvet LAS je potekal 26. 10. 2017 v Komnu na Krasu in je bil sestavljen iz dveh delov. Najprej smo si ogledali socialno podjetje v kmetijstvu - Kmetija Brinjevka d.o.o., so. p.. Vlogo in aktivnosti kmetije ter zavoda Vezi pri izvajanju ocenjevanja delazmožnosti, poklicni rehabilitaciji in tudi zaposlovanju oseb s posebnimi potrebami je predstavila direktorica mag. KatarinaTomažič, svoje delo na kmetiji pa je opisalo tudi njihovih pet zaposlenih oseb z zmanjšano delovno zmožnostjo. Drugi del posveta je potekal v Kulturnem domu Komen, kjer smo udeležencem predstavili še dva uspešna projekta. Špela Kodre je predstavila mednarodno platformo za prostovoljsko delo na ekoloških kmetijah – WWOOF, ki deluje v 120 državah. Pred kratkim je bila vzpostavljena nacionalna mreže, na platformi pa sodeluje 53 slovenskih kmetij. Skupno pridelava hrane v urbanih območjih - Livada Lab je predstavila dr. Rozalija Cvejić. Nastal je na pobudo Mestne občine Ljubljana, ki želi pridobiti aktivne upravljavce javnih površin, njegov trajnosten rezultat pa bo prvi outdoor mladinski center. Vsi trije projekti oziroma pristopi so prenosljivi v druga območja, zato se je med udeleženci razvila razprava o možnostih sodelovanja ter priložnostih in težavah pri izvedbi projektov s temi vsebinami. Tokratni posvet je potekal v sodelovanju z LAS Krasa in Brkinov.

Tematski posvet LAS: Inovativnost v projektih LEADER v EU

Tematski posvet LAS, ki je potekal v popoldanskem delu druženja 26. 10. 2017 v Komnu na Krasu, je imel dve ključni vsebini: predstavitev dela dveh delovnih skupin (PWG) pri Evropski mreži za razvoj podeželja (ENRD) za izvajanje projektov sodelovanja (TNC) in za inovativni pristop izvajanja programa LEADER ter odziv slovenskih LAS na ponujene možnosti sodelovanja z ENRD. Na junijski delavnici ENRD na to temo je bilo namreč dogovorjeno, da se vse evropske LASe tudi na tak način seznani z dejavnostmi teh delovnih skupin in se jih animira za boljše sodelovanje. V ta namen bo organizirana še ena podobna delavnica, na kateri bodo sodelovali predstavniki obeh PWGjev, osnovni predstavitvi pa je sledila razprava o prenosu teh vsebin v Slovenijo ter vzpostavljanje novih partnerstev.

V zadnjem delu srečanja smo organizirali tudi ogled dobre prakse s pokušino izdelkov: štiriperesna deteljica današnjega Krasa: Kraševec, kamen, pršut in teran na Kmetiji Mahnič na Grahovem Brdu. Tokratni posvet je potekal v sodelovanju z LAS Krasa in Brkinov.

Preberite več...

3. Evropski podeželski parlament (objavljeni končni dokumenti)

3. Evropski podeželski parlament, ki je potekal med 18. in 21. oktobrom 2017 v kraju Venhorst na Nizozemskem, je 250 udeležencev iz 40 držav zaključilo s sprejemom Deklaracije in Manifesta (posodobljena verzija). Udeleženci dogodka v Deklaraciji pozivajo k novemu obdobju lokalnega razvoja »od spodaj navzgor«, ki temelji na lokalnih ukrepih podeželskih skupnosti. Spodbuda za to je hitro rastoče število lokalnih pobud v mestih in na podeželju ter potreba po krepitvi vitalnosti podeželskih območij po vsej Evropi. S strani LAS je pomembno tudi to, da je v deklaraciji konkretno predlagan način oblikovanja enotnega CLLD sklada, kar je želja vseh tistih, ki se aktivno ukvarjajo z izvajanjem programa Leader oziroma CLLD. Ker je bil na zasedanju evropskega parlamenta prisoten le en evropski poslanec, so udeleženci zahtevali, da se tako deklaracija kot manifest 3. EPP predstavi odgovornim na Evropski komisiji in Evropskem parlamentu, saj bo le na ta način dosežen cilj evropskega parlamenta.

Objavljen je tudi video dogodka.

Več informacij o 3. Evropskem podeželskem parlamentu je na voljo na spletni strani ERP.

Preberite več...

Strokovna ekskurzija in konferenca mednarodnega sodelovanja med slovenskimi in portugalskimi LAS je potekala od 2. do 5. 10. 2017. Udeležilo se jo je 45 upravljavcev LAS ter predstavnikov institucij in organizacij, ki delujejo na področju razvoja podeželja.
Program, ki ga je pripravila portugalska mreža za podeželje v sodelovanju z DRSP, je bil razdeljen na dva dela. Prvi del je bil namenjen obiskom portugalskih LAS in ogledu njihovih projektov. V tem delu je potekala tudi mednarodna konferenca sodelovanja slovenskih in portugalskih LAS, ki je pokazala prednosti ureditve v posamezni državi in hkrati tudi številne podobne težave s katerimi se srečujejo tako upravljavci LAS, kot tudi nacionalne institucije na tem področju. V četrtek dopoldne (drugi del) pa je potekala nacionalna konferenca LAS. Predstavitve in povezave do sodelujočih portugalskih LAS in primerov dobrih praks, ki smo si jih ogledali, so objavljene spodaj.