PREPARE Gathering 2018 na Kosovem

Predstavnik DRSP v mreži PREPARE, Goran Šoster, je v mestu Peja/Peč na Kosovu uspešno predstavil slovenske izkušnje in izzive programa LEADER/CLLD. Predstavitev je potekala v okviru letne conference PREPARE Gathering s ciljem krepitve zmogljivosti nevladnega sektorja in krepitve povezav z vladnimi organizacijami. Udeleženci iz 13 držav so z velikim zanimanjem spremljali predstavitev bogatih slovenskih in evropskih izkušenj iz programa LEADER/CLLD. Večina udeležencev bo poskušala uporabiti nova znanja v okviru izvajanja programa IPARD.

PG 2018 01PG 2018 02

PG 2018 03

PG 2018 04

Predlogi za izvajanje pristopa CLLD po letu 2020

Goran Šoster, podpredsednik Društva za razvoj slovenskega podeželja, je v okviru dogodka Slovenski regionalni dnevi 2018 "Izzivi regionalnega razvoja"  v imenu 33 lokalnih akcijskih skupin, ki so članice DRSP, predstavil izhodišča in predloge za izvajanje pristopa CLLD po letu 2020. Predstavitev je potekala 18. 10. 2018 v Podčetrtku.
Ključni predlogi so:

• Vključitev Evropskega socialnega sklada v program CLLD
  • Združiti upravljanje CLLD v enem organu upravljanja
  • Vzpostaviti skupni plačilni organ
  • 50% predfinanciranje projektov ob odobritvah/pogodbah
  • Sodelovanje predstavnika LAS v Koordinacijskem odboru CLLD
  • Poenostavljena shema za male projekte do 5.000 €
  • Izločitev CLLD iz pravil strukturnih skladov (vrnitev k izvornemu programu LEADER)

Celoten dokument na voljo TUKAJ.

Preberite več...

Strokovna ekskurzija v območje LAS "Capo Santa Maria di Leuca v Italiji s predstavitvijo modela spodbujanja celostnega urejanja vasi

Letošnja strokovna ekskurzija (22. do 26. 10. 2018) je potekala v provinci Lecce (Apulia) v Južni Italiji, v območju LAS "Capo Santa Maria di Leuca ", kjer smo si ogledali njihove projekte ter pobližje spoznali model spodbujanja celostnega urejanja vasi. Udeležili so se je upravljavci in člani upravnih odborov 17 LAS-ov ter predstavniki institucij in organizacij, ki delujejo na področju razvoja podeželja, skupaj 42 udeležencev.

Preberite več...

Na območju Kamnika je potekal Festival slovenskih LAS z osrednjo temo vrednotenje Strategij lokalnega razvoja LAS

Kot že pretekla leta, je festival Slovenskih LAS organiziralo Društvo za razvoj slovenskega podeželja v sodelovanju z Mrežo za podeželje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljevanju: MKGP). Letos pa gredo zasluge za uspešno izveden festival LAS tudi gostitelju lokalni akcijski skupini (v nadaljevanju: LAS) Srce Slovenije.
Dogodka, ki je potekal 7. in 8. septembra na območju Kamnika, se je v dveh dneh udeležilo preko 120 udeležencev iz sedmih evropskih držav. Poleg predstavnikov slovenskih LAS, številčni zasedbi slovaških LAS ter še nekaterih drugih tujih LAS, so se petkovega strokovnega posveta udeležili tudi predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Preberite več...

Spletni seminar: osnove splošnega upravnega postopka in uporaba pravil javnega naročanja za LAS

LAS se pri svojem delu srečujejo tudi z vprašanji s področja pravil splošnega upravnega postopka in pravil javnega naročanja in sicer tako z vprašanji, kdaj so ta pravila za LAS sploh relevantna, če so, kdaj in kako jih uporabiti in katera sploh so ključna pravila obeh postopkov. Na ta vprašanja bo odgovoril spletni seminar, ki bo v sredo, 3. 10. 2018 od 9:30 do 11:00 ure. Seminar je prilagojen potrebam LAS, oblikovan pa je bil tudi na podlagi ugotovitev Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, da bi veljalo ta znanja dopolniti.
VABILO (pdf)
PRIJAVNICA (word)

Nastop DRSP in LAS članic na sejmu AGRA 2018

Društvo za razvoj slovenskega podeželja je skupaj z LAS Prlekija, LAS Goričko 2020 in LAS Pri dobrih ljudeh 2020 ter z drugimi LAS članicami DRSP, ki so se odzvale povabilu DRSP, pod skupnim sloganom »Lokalne akcijske skupine se predstavljajo« nastopilo na 56. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, ki je potekal med 25. in 30. avgustom 2018. DRSP je na sejmu, ki je letos privabil preko 100 tisoč obiskovalcev, uspešno predstavil delovanje in aktivnosti društva, uspešno izvedene projekte LAS - članic DRSP oziroma njihovih članov iz aktualnega programskega obdobja ter ponudbo lokalnih ponudnikov znotraj območij posameznih LAS. Vabilu DRSP k brezplačni predstavitvi na sejmu so se odzvale 4 lokalne akcijske skupine: LAS lastovica, TOTI LAS, LAS od Pohorja do Bohorja in LAS UE Ormož.

Preberite več...

Vabljeni na razstavni prostor DRSP na Kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni

Vabljeni na razstavni prostor Društvo za razvoj slovenskega podeželja na Kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni, ki bo med 25. in 30. avgustom.
Na sejmu bomo predstavili delovanje in aktivnosti DRSP ter lokalno ponudbo znotraj območij lokalnih akcijskih skupin Las Lastovica, Lokalna akcijska skupina TOTI LAS, LAS UE Ormož in LAS Od Pohorja do Bohorja, ki so se odzvale vabilu DRSP.

Predstavili se vam bodo:
- Ekološka kmetija Črni dragulj (TOTI LAS)
- VINO JAMNIK (TOTI LAS)
- Čebelarstvo Lovrec (LAS Lastovica)
- Oljarna Štumperger (LAS Lastovica)
- LAS UE Ormož in
- LAS Od Pohorja do Bohorja

Najdete nas v hali D, kjer se bodo predstavili tudi pomurske LAS: Lokalna akcijska skupina Prlekija, LAS Pri dobrih ljudeh 2020 in LAS Goričko 2020.
Vljudno vabljeni!

Članski posvet LAS ob Kolpi

Tokratni posvet LAS je bil namenjen članom DRSP, zbrali pa smo se 13. 7. 2019 v Eko Vasica Rinčica Radenci ob Kolpi v Gornjih Radencih. Za dobrodošlico nam je g. Lindič predstavil ponudbo njihovega eko kampa in kmetijo ter kako poteka razvoj v krajih ob Kolpi. Nato je 26 udeležencev v ustvarjalni in produktivni klimi razpravljalo o aktualni problematiki CLLD ter že izvedenih in prihajajočih aktivnostih mreže slovenskih LAS.

IMG 20180713 103923

Uspešen 1. balkanski podeželski parlament

Med 26. in 28. junijem so se zbrali udeleženci in gostje iz številnih evropskih in sosednjih držav na 1. balkanskem podeželskem parlamentu v Vrnjački banji v Srbiji. Obravnavali so problematiko razvoja podeželja s poudarkom na programu LEADER, probleme mladih in žensk na podeželju, vzpostavljanje kratkih oskrbnih verig in socialnega podjetništva. K uspešnemu poteku prvega t.i. regionalnega podeželskega parlamenta je prispevala tudi slovenska delegacija (na sliki). Po dveh dneh tvornega druženja so udeleženci sprejeli deklaracijo, ki poziva vlade zahodno balkanskih držav in Turčije k hitrejšemu uvajanju ukrepov za razvoj podeželja, zlasti k uvajanju programa LEADER.

Preberite več...

Uspešno izveden spletni seminar z vzorci aktov na temo varstva osebnih podatkov v LAS

V torek 19. 6. 2018 je DRSP skupaj z CNVOS in tehnično pomočjo AKTRP izpeljal prvi spletni seminar na temo nove evropske zakonodaje s področja varovanja osebnih podatkov. Seminar je bil pripravljen izključno za delovanje LAS, zato ne čudi velik odziv naših kolegov – preko 60 jih je bilo prijavljenih, ki so z zanimanjem prisluhnili gradivu, ki ga je pripravil Matej Vrbajs. Čeprav smo se vsi skupaj bali, kako bo izpeljan prvi tovrstni seminar, se je izkazalo, da zadeva deluje in da je primerna za uporabo v obdobjih, ko zmanjkuje časa za potovanje na lokacije klasičnih delavnic. Zato se bodo tovrstni seminarji nadaljevali, o čemer vas bomo še obveščali. Udeleženci so prejeli tudi predloge dokumentov (pogodba med LAS in vodilnim partnerjem, besedilo za javni poziv, …). Strošek seminarja in pripravo gradiv je za člane kril DRSP.