Novice

Na območju Kamnika je potekal Festival slovenskih LAS z osrednjo temo vrednotenje Strategij lokalnega razvoja LAS

Kot že pretekla leta, je festival Slovenskih LAS organiziralo Društvo za razvoj slovenskega podeželja v sodelovanju z Mrežo za podeželje Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljevanju: MKGP). Letos pa gredo zasluge za uspešno izveden festival LAS tudi gostitelju lokalni akcijski skupini (v nadaljevanju: LAS) Srce Slovenije.
Dogodka, ki je potekal 7. in 8. septembra na območju Kamnika, se je v dveh dneh udeležilo preko 120 udeležencev iz sedmih evropskih držav. Poleg predstavnikov slovenskih LAS, številčni zasedbi slovaških LAS ter še nekaterih drugih tujih LAS, so se petkovega strokovnega posveta udeležili tudi predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Preberite več...

Spletni seminar: osnove splošnega upravnega postopka in uporaba pravil javnega naročanja za LAS

LAS se pri svojem delu srečujejo tudi z vprašanji s področja pravil splošnega upravnega postopka in pravil javnega naročanja in sicer tako z vprašanji, kdaj so ta pravila za LAS sploh relevantna, če so, kdaj in kako jih uporabiti in katera sploh so ključna pravila obeh postopkov. Na ta vprašanja bo odgovoril spletni seminar, ki bo v sredo, 3. 10. 2018 od 9:30 do 11:00 ure. Seminar je prilagojen potrebam LAS, oblikovan pa je bil tudi na podlagi ugotovitev Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, da bi veljalo ta znanja dopolniti.
VABILO (pdf)
PRIJAVNICA (word)

Nastop DRSP in LAS članic na sejmu AGRA 2018

Društvo za razvoj slovenskega podeželja je skupaj z LAS Prlekija, LAS Goričko 2020 in LAS Pri dobrih ljudeh 2020 ter z drugimi LAS članicami DRSP, ki so se odzvale povabilu DRSP, pod skupnim sloganom »Lokalne akcijske skupine se predstavljajo« nastopilo na 56. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, ki je potekal med 25. in 30. avgustom 2018. DRSP je na sejmu, ki je letos privabil preko 100 tisoč obiskovalcev, uspešno predstavil delovanje in aktivnosti društva, uspešno izvedene projekte LAS - članic DRSP oziroma njihovih članov iz aktualnega programskega obdobja ter ponudbo lokalnih ponudnikov znotraj območij posameznih LAS. Vabilu DRSP k brezplačni predstavitvi na sejmu so se odzvale 4 lokalne akcijske skupine: LAS lastovica, TOTI LAS, LAS od Pohorja do Bohorja in LAS UE Ormož.

Preberite več...

Vabljeni na razstavni prostor DRSP na Kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni

Vabljeni na razstavni prostor Društvo za razvoj slovenskega podeželja na Kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni, ki bo med 25. in 30. avgustom.
Na sejmu bomo predstavili delovanje in aktivnosti DRSP ter lokalno ponudbo znotraj območij lokalnih akcijskih skupin Las Lastovica, Lokalna akcijska skupina TOTI LAS, LAS UE Ormož in LAS Od Pohorja do Bohorja, ki so se odzvale vabilu DRSP.

Predstavili se vam bodo:
- Ekološka kmetija Črni dragulj (TOTI LAS)
- VINO JAMNIK (TOTI LAS)
- Čebelarstvo Lovrec (LAS Lastovica)
- Oljarna Štumperger (LAS Lastovica)
- LAS UE Ormož in
- LAS Od Pohorja do Bohorja

Najdete nas v hali D, kjer se bodo predstavili tudi pomurske LAS: Lokalna akcijska skupina Prlekija, LAS Pri dobrih ljudeh 2020 in LAS Goričko 2020.
Vljudno vabljeni!

Članski posvet LAS ob Kolpi

Tokratni posvet LAS je bil namenjen članom DRSP, zbrali pa smo se 13. 7. 2019 v Eko Vasica Rinčica Radenci ob Kolpi v Gornjih Radencih. Za dobrodošlico nam je g. Lindič predstavil ponudbo njihovega eko kampa in kmetijo ter kako poteka razvoj v krajih ob Kolpi. Nato je 26 udeležencev v ustvarjalni in produktivni klimi razpravljalo o aktualni problematiki CLLD ter že izvedenih in prihajajočih aktivnostih mreže slovenskih LAS.

IMG 20180713 103923

Uspešen 1. balkanski podeželski parlament

Med 26. in 28. junijem so se zbrali udeleženci in gostje iz številnih evropskih in sosednjih držav na 1. balkanskem podeželskem parlamentu v Vrnjački banji v Srbiji. Obravnavali so problematiko razvoja podeželja s poudarkom na programu LEADER, probleme mladih in žensk na podeželju, vzpostavljanje kratkih oskrbnih verig in socialnega podjetništva. K uspešnemu poteku prvega t.i. regionalnega podeželskega parlamenta je prispevala tudi slovenska delegacija (na sliki). Po dveh dneh tvornega druženja so udeleženci sprejeli deklaracijo, ki poziva vlade zahodno balkanskih držav in Turčije k hitrejšemu uvajanju ukrepov za razvoj podeželja, zlasti k uvajanju programa LEADER.

Preberite več...

Uspešno izveden spletni seminar z vzorci aktov na temo varstva osebnih podatkov v LAS

V torek 19. 6. 2018 je DRSP skupaj z CNVOS in tehnično pomočjo AKTRP izpeljal prvi spletni seminar na temo nove evropske zakonodaje s področja varovanja osebnih podatkov. Seminar je bil pripravljen izključno za delovanje LAS, zato ne čudi velik odziv naših kolegov – preko 60 jih je bilo prijavljenih, ki so z zanimanjem prisluhnili gradivu, ki ga je pripravil Matej Vrbajs. Čeprav smo se vsi skupaj bali, kako bo izpeljan prvi tovrstni seminar, se je izkazalo, da zadeva deluje in da je primerna za uporabo v obdobjih, ko zmanjkuje časa za potovanje na lokacije klasičnih delavnic. Zato se bodo tovrstni seminarji nadaljevali, o čemer vas bomo še obveščali. Udeleženci so prejeli tudi predloge dokumentov (pogodba med LAS in vodilnim partnerjem, besedilo za javni poziv, …). Strošek seminarja in pripravo gradiv je za člane kril DRSP.

Festival slovenskih LAS 2018 – Skupaj za lokalni razvoj

Tokratni Festival bo potekal 7. in 8. septembra v območju Kamnika. Pričakujemo več kot 70 udeležencev iz 8 evropskih držav, poleg Slovenskih pa so udeležbo že potrdili predstavniki iz Hrvaške, Poljske in Češke. Osrednja tema letošnjega strokovnega posveta je Vrednotenje Strategij lokalnega razvoja LAS, v tem času izjemno aktualna tema v celotnem evropskem prostoru. V popoldanskem delu pa bosta vzporedno sledili potekali dve temi: Borza projektov sodelovanja in mreženje sodelujočih LAS in (Ne)razpoložljivost kmetijskih zemljišč v Sloveniji (projekt NEWBIE). Drugi dan festivala bo potekal v okviru največjega etnološkega festivala v Sloveniji - Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev iz cele Evrope. Festival gosti LAS Srce Slovenije.

Prijave na Festival Slovenskih LAS sprejemamo do 15. 8. 2018, rezervacije nočitev in najema stojnic pa le do 30. 7. 2018. Prijave pošljite po e-pošti na naslov info@drustvo-podezelje.si.

Vabilo in podroben program festivala sta objavljena TUKAJ.

Članski posvet LAS

Vabim vas na članski posvet LAS, ki bo potekal v petek, 13. 07. 2018 ob 10.00 uri, v kampu in Eko vasici Rinčica, Gorenji Radenci 30, 8342 Stari trg ob Kolpi. Ker gre za aktualno problematiko vezano na delovanje mreže slovenskih LAS, vabimo k sodelovanju vse LAS, člane DRSP. Na posvetu se bomo dogovorili o nadaljnjih aktivnostih pri projektih sodelovanja in načrtovali nove projekte, zato prosimo za zanesljivo udeležbo. Program posveta je dostopen TUKAJ. Rok prijave: 4. 7. 2018 na info@drustvo-podezelje.si.

Preberite več...

V torek 19. 6. 2018 je DRSP skupaj z CNVOS in tehnično pomočjo AKTRP izpeljal prvi spletni seminar na temo nove evropske zakonodaje s področja varovanja osebnih podatkov. Seminar je bil pripravljen izključno za delovanje LAS, zato ne čudi velik odziv naših kolegov – preko 60 jih je bilo prijavljenih, ki so  z zanimanjem prisluhnili gradivu, ki ga je pripravil Matej Vrbajs. Čeprav smo se vsi skupaj bali, kako bo izpeljan prvi tovrstni seminar, se je izkazalo, da zadeva deluje in da je primerna za uporabo v obdobjih, ko zmanjkuje časa za potovanje na lokacije klasičnih delavnic. Zato se bodo tovrstni seminarji nadaljevali, o čemer vas bomo še obveščali. Udeleženci so prejeli tudi predloge dokumentov (pogodba med LAS in vodilnim partnerjem, besedilo za javni poziv, …). Strošek seminarja in pripravo gradiv je za člane kril DRSP.