Društvo za razvoj slovenskega podeželja - Pregled novic

Občina Brda med 26 kandidati za Evropsko nagrado za razvoj podeželja za leto 2020

Brda, 12. 10. 2020 – ocenjevalna komisija Evropske delovne skupnosti za razvoj podeželja in obnovo vasi si je ogledala območje Goriških Brd in tako izvedla še drugi del ocenjevanja za evropsko nagrado za razvoj podeželja 2020 za katero se poteguje 26 območij iz 12 držav. Ta dan je sonce skrbno obdelane terase in jesenske barve gričev v Brdih še posebej lepo osvetlilo in tako še samo podčrtalo slogan: »Brda – kjer je vse mogoče!«.

POSVET LAS » Izvajanje programa CLLD v naslednjem programskem obdobju«

Komisija CLLD, ki deluje v okviru DRSP, je zbrala in pripravila izhodišča za izvajanje programa CLLD v naslednjem programskem obdobju, in sicer na teme: organiziranost LAS,  prenos nalog posredniškega organa in predlogi poenostavitev. Pripravljeno gradivo bomo v oktobru predstavili organom upravljanja, pred tem pa bi radi z vašo pomočjo dorekli ključne povzetke. Posvet LAS bo organiziran virtualno, in sicer v torek, 20. oktobra od 10.00 do 12.00 ure. Izbor najprimernejše spletne aplikacije bomo sporočili naknadno. Vabilo z navodili za udeležbo in gradiva boste prejeli nekaj dni pred dogodkom. Posvet je namenjen članom DRSP.

Preberite več...

Posvet LAS in srečanje članov DRSP: Upravljanje varovanih naravnih območij - razvoj dostopnega turizma

Letošnji posvet LAS in srečanje članov DRSP bo potekalo 3. – 4. 7. 2020 na Zelenem Krasu. Osrednja tema letošnjega srečanja je: Upravljanje varovanih naravnih območij - razvoj dostopnega turizma v okviru katerega si bomo ogledali rezultate in dobre prakse v okviru treh projektov »Interaktivni turizem za vse« (operacije 19.3), »Skupaj zmoremo več« (operacije 19.2.) ter »Doživljajske točke Notranjske« in »Produkt Cerkniško jezero« (operacije 19.2.). Rok za prijave je 15. 6. 2020.

Prijavnica

Webinar: Poenostavitve izvajanja CLLD v Sloveniji

Webinar 22062020 80x42

V ponedeljek, 22.6.2020 je potekal webinar »Poenostavitev izvajanja CLLD v Sloveniji«. Z nami so bili predstavniki Karolina Jasinska Mueleck, EK, DG AGRI, Joanna Gierulska, Organ upravljanja, Poljska, Andreja Trček in Marjeta Jerič, MKGP, Slovenija ter Jožica Povše, DRSP, srečanje pa je moderiral Roman Medved, predsednik Komisije za izvajanje programa CLLD, DRSP. V panelu so predstavili trenutno izvajanje programa CLLD ter različne vidike in aspekte možnih poenostavitev v prihodnjem programskem obdobju, nato pa je sledila razprava.

Preberite več...

Strokovna ekskurzija DRSP: Upravljanje varovanih območij in pametne vasi v Estoniji in Latviji

Tema letošnje strokovne ekskurzije DRSP v Estonijo in Latvijo je upravljanje varovanih območij in pametne vasi in bo potekala 9. – 13. 9. 2020. Ekskurzijo bomo začeli v Talinu in po Tartu pot nadaljevali v Latvijo. V štirih dneh si bomo ogledali različne primere dobrih praks izvajanja projektov sofinanciranih s sredstvi LEADER / CLLD in se srečali s predstavniki LAS obeh držav. V okviru srečanja bo potekala tudi konferenca s pripravo projektov sodelovanja. Podrobnejše informacije so objavljene v programu.

Štirje strokovni dogodki DRSP v drugi polovici 2020

Zaradi situacije s Korona virusom smo morali spremeniti koledar prireditev DRSP, a vendar v drugi polovici leta 2020 načrtujemo štiri strokovne dogodke:

• Web Posvet LAS: poenostavitev izvajanja LEADER / CLLD z mednarodnimi udeleženci bo potekal 22. 06. 2020. Več informacij je dostopnih TUKAJ.
  • Pomladni posvet LAS in srečanje članov: Upravljanje varovanih naravnih območij in razvoj dostopnega turizma. Posvet bo potekal 3. in 4. 7. 2020 na Notranjskem in ga gosti LAS Notranjska. Več informacij je dostopnih TUKAJ.
  • Strokovna ekskurzija v Estonijo: upravljanje varovanih območij in pametne vasi. Potekala bo 9. – 13. 9. 2020. Program in več informacij je dostopnih na spletni strani društva TUKAJ.
  • Festival LAS: predviden junijski festival v Brdih smo zaradi pandemije morali odpovedati. Pozivamo LAS, da pripravijo predloge za izvedbo v jesenskih mesecih.

O podrobnejših programih vas bomo obvestili v kratkem, vi pa si rezervirajte termine. Koledar dogodkov DRSP je dostopen TUKAJ

Zbor članov DRSP – tudi 2020 bo zelo aktivno

Letošnji zbor članov je, situaciji primerno, potekal dopisno. Člani so obravnavali in potrdili poročila o delu za preteklo leto.  Sprejeli so tudi dveletni program dela društva, ki zajema pet sklopov: delovanje društva, informiranje in promocija, nacionalna info točka za CLLD, sodelovanje, usposabljanje in mreženje na nacionalni ravni ter mednarodno sodelovanje. Člani so za nadomestnega člana UO DRSP izvolili Primoža Krofliča.