Zgodbe

Učna pot Drvošec je postala naj pot 2020

  • 23 oktober 2020 |

Na razpis v okviru projekta Moja dežela lepa in gostoljubna 2020 se je prijavilo 16 tematskih poti, komisija Naj pot pa je ugotovila, da se tematske poti vse bolj približujejo dobro izdelanemu turističnemu in izobraževalnemu produktu. Letošnja zmagovalka je učna pot Drvošec, sledila ji je pohodniška pot Juliana trails, tretje mesto pa je zasedla razgledna učna pot Dovžanova soteska. Častni pokrovitelj projekta Moja dežela lepa in gostoljubna, je predsednik vlade Republike Slovenije, Janez Janša.

Najboljše tri predstavljamo v nadaljevanju, do ostalih pa vas bodo pripeljale povezave objavljene spodaj. Podrobneje o natečaju in delu komisije pa je objavljeno v izjavi za javnost TUKAJ.

Preberite več...

Razpis za Nagrado NEWBIE 2020

  • 12 oktober 2020 |

Novi pristopniki v kmetijstvo vabljeni k prijavi na razpis za »Nagrado NEWBIE 2020« za najbolj uspešnega in inovativnega novega pristopnika na kmetiji v Sloveniji

“Nagrada NEWBIE” je namenjena uspešnim in inovativnim novim pristopnikom v kmetijstvu ter se podeljuje v devetih evropskih državah. Namen nagrade je prepoznati in predstaviti tiste kmete in kmetice, ki bodo spodbujali in navdihovali  predvsem tiste, kateri vstopajo v kmetijski sektor. Nagrajenci bodo imeli možnost dodatnega usposabljanja, snemanja predstavitvenega videa in/ali udeležbe na mednarodni konferenci NEWBIE, kjer se bodo lahko srečali z drugimi inovativnimi novimi pristopniki v kmetijstvo iz vse Evrope.

Preberite več...

Podeželski kraji v korak z željami turistov

  • 30 september 2020 |

Pisana podeželska turistična ponudba se (mora) prilagaja vedno novim izzivom. Povezovanje ponudnikov in turistični paketi, spletne platforme s celostno predstavitvijo ponudbe (ne samo ene občine) območja oziroma regije … Tokrat smo zbrali nekaj dobrih praks o destinacijskih turističnih karticah, skočili na kolo in se ustavili v virtualnem svetu. In prav slednji ima, v času zaznamovanim s KOVID-19, še posebej veliko novih priložnosti.

Preberite več...

Kuhnapato - otroci premikajo meje v odnosu do lokalno pridelane hrane

  • 16 junij 2020 |

Ravno želja po ozaveščanju o pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane je pred devetimi leti dala zagon inovativnemu projektu Kuhnapato, ki je na prvo mesto postavil tiste, ki so za našo skupno svetlo prihodnost najbolj bistveni – otroke. Osnovni cilj projekta, pod okriljem katerega je doslej izšlo že 10 izjemnih kuharskih knjig s tradicionalnimi in mnogimi že pozabljenimi recepti naših prednikov, je bil otrokom približati zdrave obroke iz lokalnih sestavin ter med drugim tudi s pomočjo priznanih kuharskih mojstrov razširiti njihovo obzorje, spretnosti in znanje. Projekt je pred dobrim letom prejel tudi mednarodno priznanje, saj je bil uvrščen med 10 najboljših praks v Evropi na področju spodbujanja zdravega in trajnostnega načina življenja.

Več na: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/otroci-premikajo-meje-v-odnosu-do-lokalno-pridelane-hrane/

Preberite več...

Spodbujanje skupnega delovanja za ohranjanje kmetijstva visoke naravne vrednosti v post-tranzicijskih okoliščinah

  • 16 junij 2020 |

22. 5. 2020 je bil v znanstveni reviji Nature Conservation objavljen prispevek Ilone Rac, dr. Luka Juvančiča in dr. Emila Erjavca, raziskovalcev Biotehnične fakultete v Ljubljani, ki se osredotoča na izboljšanje razumevanja skupnega delovanja deležnikov v post-tranzicijskih državah pri ohranjanju sonaravnih kmetijskih praks. Raziskovalci so na treh študijskih območjih (na Goričkem, Solčavskem in v Središču ob Dravi) v sodelovanju z lokalnimi deležniki raziskovali možnosti ohranjanja tradicionalnih kmetijskih sistemov, ki prispevajo k ohranjanju tako vitalnih lokalnih skupnosti kot naravne in kulturne dediščine. Pri tem so na kmetijstvo gledali skozi prizmo socio-ekoloških sistemov, ki sisteme upravljanja z naravnimi viri vidijo kot neločljivo, povezano celoto, v kateri se prepletata delovanje narave in človeka.

Preberite več...

Svetovni dan čebel in urbano čebelarstvo v MOL

  • 27 maj 2020 |

BPN FB banner a

Urbano čebelarstvo – celosten pristop mesta Ljubljana k okoljskem ozaveščanju

Ob letošnjem praznovanju svetovnega dneva čebel – 20. 5. 2020 so partnerji projekta BeePathNet pripravili tematski časopis v katerem so predstavili raznolike aktivnosti, ki jih mesta, soseske, institucije, podjetja in ne nazadnje vsak od nas lahko oziroma bi moral prevzeti in tako prispevati svoj delček k celotni zgodbi – bolj čisto in zeleno okolje ter ohranjanje naravnih virov in biodiverzitete. Časopis je le del projekta BeePathNet (program URBACT) s katerim Ljubljana svojo dobro prakso prenaša v pet evropskih mest.

Preberite več...

10 dobrih prakse blaženja podnebnih sprememb v Sloveniji

  • 27 april 2020 |

Ali ste vedeli, da v Sloveniji oblikujejo stole iz industrijskih ostankov in recikliranih plastenk? Ali pa da na Jesenicah od februarja 2019 obratuje prva skupnostna sončna elektrarna za samooskrbo večstanovanjske stavbe v Sloveniji? Ter da smo lani doživeli že četrto ponovitev borze lokalnih živil, na kateri se ponudniki lahko osebno in s produkti predstavijo potencialnim kupcem lokalnih živil (gostincem, hotelirjem ter predstavnikom osnovnih šol in vrtcev in drugih javnih zavodov) iz Ljubljane in regije Osrednja Slovenija?

Preberite več...

Natanko nič odpadka v predelavi grozdja - Hiša vin Kokol

  • 31 marec 2020 |

Odličen primer krožnega gospodarstva v kmetijstvu. Hiša vin Kokol je posestvo z družinsko tradicijo v Ciglencah, v občini Duplek, ki se s kmetijstvom ukvarja že tri generacije, zadnjih štirideset let pa so prisotni tudi v vinogradništvu. Obdelujejo okoli 10 ha zemlje in od tega je približno tretjina namenjena vinogradništvu. Znotraj vinogradništva so razvili novo zgodbo in vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadka. Grozdje predelajo v vino, vendar se za njih izkoristek trte tu nikakor še ne zaključi.

Preberite več...