Zgodbe

Leto 2021 je Mednarodno leto sadja in zelenjave

  • 02 marec 2021 |

Združeni narodi želijo z Mednarodnim letom sadja in zelenjave poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano. Spodbuditi želijo tudi večjo odločnost v smeri promocije pravičnejšega, bolj trajnostnega in bolj učinkovitega prehranskega sistema.

Preberite več...

Inovativni, mladi, povezani, ozaveščeni: #Zelena generacija/Young Village Folk: Domen in Laura

  • 02 marec 2021 |

Serija predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Domen si je vedno želel postati veterinar, po študiju geografije na Filozofski fakulteti je s svojim dekletom Lauro, ki je končala študij živinoreje postavil na noge primestno kmetijo. Kozjereja in zabojčki z različnimi pridelki so že dobro poznani v Volčjem potoku in okolici. Serijo si poglejte na: https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174753604?s=tv.

Preberite več...

Etnografski muzej starodobnih radijskih sprejemnikov

  • 02 marec 2021 |

Se še spomnite kateri radijski sprejemnik ste uporabljali pred 50 in več leti okoli katerega se je zbirala družina? Radio ali radijski sprejemnik je bil in je še vedno član skoraj vsake družine. Tako je bilo včasih in taka naveza traja tudi danes. Ko imaš radio, nisi nikoli sam. Vsak radio je priča nekega preteklega časa in zgodba zase.

Preberite več...

Povečanje stopnje samooskrbe v SAŠA regiji: ozaveščanje javnosti

  • 29 december 2020 |

LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline je v mesecu decembru 2020 zaključil še zadnjo operacijo iz 1. Javnega poziva LAS. Gre za operacijo Jejmo lokalno: povečanje stopnje samooskrbe v SAŠA regiji: ozaveščanje javnosti, katere prijaviteljica je bila Ljudska univerza Velenje, partnerji pa Društvo Novus, KGZS-Zavod Celje, RA SAŠA in Zavod Savinja. Operacija temelji in prispeva k prednostnemu področju samooskrbe, ki je poleg turizma in predelave lesa pomembno področje Strategije lokalnega razvoja LAS ZSŠD.

Preberite več...

Inovativnost na področju kmetijstva, digitalizacije, podnebnih sprememb …

  • 21 december 2020 |

V Sloveniji izvajamo 28 projektov Evropskega inovativnega partnerstva (ukrep M16) s področij povečanje produktivnosti in konkurenčnosti kmetijske proizvodnje, digitalizacija in prilagajanje podnebnim spremembam ter učinkovitejša raba (naravnih) virov. Predstavili so jih na EIP 2020 (spletni posvet, ki je potekal 9. in 10. 11. 2020) v okviru letošnjega Posveta Javne službe kmetijskega svetovanja. Predstavitve so dostopne na spletni strani Mreže za podeželje in njihovem Youtube kanalu. 

Preberite več...

Učna pot Drvošec je postala naj pot 2020

  • 23 oktober 2020 |

Na razpis v okviru projekta Moja dežela lepa in gostoljubna 2020 se je prijavilo 16 tematskih poti, komisija Naj pot pa je ugotovila, da se tematske poti vse bolj približujejo dobro izdelanemu turističnemu in izobraževalnemu produktu. Letošnja zmagovalka je učna pot Drvošec, sledila ji je pohodniška pot Juliana trails, tretje mesto pa je zasedla razgledna učna pot Dovžanova soteska. Častni pokrovitelj projekta Moja dežela lepa in gostoljubna, je predsednik vlade Republike Slovenije, Janez Janša.

Najboljše tri predstavljamo v nadaljevanju, do ostalih pa vas bodo pripeljale povezave objavljene spodaj. Podrobneje o natečaju in delu komisije pa je objavljeno v izjavi za javnost TUKAJ.

Preberite več...

Razpis za Nagrado NEWBIE 2020

  • 12 oktober 2020 |

Novi pristopniki v kmetijstvo vabljeni k prijavi na razpis za »Nagrado NEWBIE 2020« za najbolj uspešnega in inovativnega novega pristopnika na kmetiji v Sloveniji

“Nagrada NEWBIE” je namenjena uspešnim in inovativnim novim pristopnikom v kmetijstvu ter se podeljuje v devetih evropskih državah. Namen nagrade je prepoznati in predstaviti tiste kmete in kmetice, ki bodo spodbujali in navdihovali  predvsem tiste, kateri vstopajo v kmetijski sektor. Nagrajenci bodo imeli možnost dodatnega usposabljanja, snemanja predstavitvenega videa in/ali udeležbe na mednarodni konferenci NEWBIE, kjer se bodo lahko srečali z drugimi inovativnimi novimi pristopniki v kmetijstvo iz vse Evrope.

Preberite več...