Strokovna ekskurzija LAS Estonija, 5. - 10. 9. 2021

• 11 oktober 2021 |

Letošnja strokovna ekskurzija društva, ki je potekala v Estoniji 5. – 11. 9. 2021, in se jo je udeležilo 47 strokovnjakov za razvoj podeželja. Ogledali so različne primere dobrih praks sofinanciranih z različnimi viri sredstev, tudi LEADER, kot so Ääsmäe village center, Heltermaa Handicraft House, Tuuletorn/Windtower Experience Centre, nacionalni park Soomma ter številne kmetije in ponudnike. V okviru ekskurzije so potekala srečanja in razprave s predstavniki estonskega LEADER združenja, Estonske mreže za podeželje Reve Lambur in Ave Bremse ter lokalnih akcijskih skupin. Med drugim so razpravljali o življenju na podeželju obeh držav ter izvajanju pristopa LEADER / CLLD.

Prvi dan uradnega posveta so se udeleženci z avtobusom odpeljali na otok Hiiumaa v zahodnem delu Estonije, pred tem pa so opravili še obisk v Ääsmäe village center, kjer so se seznanili z ureditvijo vaškega centra in izvajanjem Leader projektov, sprejel pa jih je tudi predsednik estonskega LEADER združenja g. Rafael Milderman, ki je predstavil delovanje njihovega združenja in njihovega LAS.

Na otoku Hiiumaa, v centru domače obrti Heltermaa Handicraft House,  so udeležence sprejeli voditeljica njihovega LAS in predstavniki centra, ki so prikazali primer dobre prakse spremljanja in prodaje domačih lokalnih proizvodov. To je bila rdeča nit celotnega obiska na otoku, saj so udeležence v nadaljevanju seznanili z uvedbo prodaje lokalnih produktov na police trgovskega centra, obiskali pa so tudi nov muzej, ki predstavlja zgodovino in življenje na tem otoku Tuuletorn/Windtower Experience Centre. Tudi ta center je bil postavljen z uporabo sredstev LAS, ki je na tem otoku zelo aktiven tudi s pomočjo podjetniškim idejam. Ena takih je tudi ureditev sprejemnega centra v »najlepši najmanjši« luki na svet Orjaku harbour.

Po nočitvi na otoku so se drugo jutro odpravili proti osrednjemu delu Estonije, kjer je bila končna destinacija Soomma nacionalni park. Prvi obisk dobre prakse ta dan je bila sadjarska kmetija Piesta Kuusikaru Apple farm, kjer so si ogledali novo zgrajene poslovne prostore za proizvodnjo in predelavo jabolk. Zanimiv je bil inovativni pristop, ki je poleg neposredne pridelave in predelave omogočal tudi dodatno aktivnost v prodajnem in degustacijskem prostoru, ki ga redno uporabljajo tudi za različne promocijske prireditve. Nato so se odpravili do mesta Tori, kjer so se namestili na turistični kmetiji Klaara-Manni Holiday Center. V popoldanskem času so na tej kmetiji izvedli posvet z predstavniki Estonske mreže za podeželje Reve Lambur in Ave Bremse na temo „Rural Life in Estonia and Slovenia“. Na posvetu so predstavili vse pomembne podatke o delovanju LAS in programa Leader v Estoniji in delovanja Mreže za podeželje.

Naslednji dan so si v mestu Tori najprej ogledali obalo reke Parnu, ki je znana po rečnih sipinah in hudičevih jamah, sicer pa je Tori znan po največji in najstarejši konjski farmi za njihovo pasmo Tori, nato pa so si ogledali sprejemni center nacionalnega parka Soomaa national park. Tam so srečali tudi Algisa Martsoo iz LAS Greenriver land, ki je zaposlen v tem centru in je predstavil del njihovih aktivnosti v parku. V najmanjšem estonskem mestu Mõisaküla, so si ogledali predelavo prigrizkov in sušenih proizvodov iz ekološko pridelane zelenjave 'Mahenäksi vabrik Süü ää', ki jim jo je predstavila Merike Harmsalu.

Z avtobusom so si ogledali mestece Abja-Paluoja - Finno-Ugric, Capital of Culture 2021 in po kosilu še njihov center ročnih del, kjer izvajajo tudi delavnice z ranljivimi skupinami območja. Dan so zaključili na turistični kmetiji Kopra tourism farm, kjer gojijo tudi bobre, ker jih obkroža veliko manjših jezer.

V četrtek so si udeleženci na poti v glavno mesto Tallin najprej ogledali primer dobre prakse dveh mladih podjetnic, ki delujeta v isti poslovni stavbi, kjer si urejata prostore tudi s pomočjo Leader sredstev – ena se ukvarja z proizvodnjo ekološke kozmetike Eco-cosmetics BonMerite, druga pa z proizvodnjo žele bombonov Marmelade producer Minna Sahver. V popoldanskem času pa so obiskali turistično kmetijo Metsanurme village center, ki ga upravlja naša organizatorka in vodička Anneli Kana. Zadnji dan popoldne so si še ogledali Tallin z vodičko.

Priloge: