Društvo za razvoj slovenskega podeželja - Evropski podeželski parlament

Zasedanje 4. Evropskega podeželskega parlamenta

4. Evropski podeželski parlament (ERP - European Rural Parliament) je potekal od 6. do 9. novembra 2019 v španskem obmorskem mestu Candás, v avtonomni skupnosti Asturia. Med 400 predstavniki iz 41 držav je bila tudi pet članska Slovenska delegacija Društva za razvoj slovenskega podeželja. Dogodek je gostil READER(Asturijska mreža za razvoj podeželja) in njihovi partnerji v sodelovanju s partnerjem ERP REDR(Španska mreža za razvoj podeželja). Zaključki dvoletnega spremljanja razvoja evropskega podeželja in razprav v času zasedanja parlamenta so strnjeni v Candás deklaraciji (Manifesto draft final 1+), katere podpisniki so predstavniki READER, ERCA-ERP, PREPARE in ELARD. 4. EPP je so-predsednikoval Goran Šoster, eden od ključnih članov Društva za razvoj slovenskega podeželja ter podpredsednik združenja PREPARE.

Preberite več...

3. Evropski podeželski parlament (objavljeni končni dokumenti)

3. Evropski podeželski parlament, ki je potekal med 18. in 21. oktobrom 2017 v kraju Venhorst na Nizozemskem, je 250 udeležencev iz 40 držav zaključilo s sprejemom Deklaracije in Manifesta (posodobljena verzija). Udeleženci dogodka v Deklaraciji pozivajo k novemu obdobju lokalnega razvoja »od spodaj navzgor«, ki temelji na lokalnih ukrepih podeželskih skupnosti. Spodbuda za to je hitro rastoče število lokalnih pobud v mestih in na podeželju ter potreba po krepitvi vitalnosti podeželskih območij po vsej Evropi. S strani LAS je pomembno tudi to, da je v deklaraciji konkretno predlagan način oblikovanja enotnega CLLD sklada, kar je želja vseh tistih, ki se aktivno ukvarjajo z izvajanjem programa Leader oziroma CLLD. Ker je bil na zasedanju evropskega parlamenta prisoten le en evropski poslanec, so udeleženci zahtevali, da se tako deklaracija kot manifest 3. EPP predstavi odgovornim na Evropski komisiji in Evropskem parlamentu, saj bo le na ta način dosežen cilj evropskega parlamenta.

Objavljen je tudi video dogodka.

Več informacij o 3. Evropskem podeželskem parlamentu je na voljo na spletni strani ERP.

Preberite več...