Zasedanje 4. Evropskega podeželskega parlamenta

• 26 november 2019 |

4. Evropski podeželski parlament (ERP - European Rural Parliament) je potekal od 6. do 9. novembra 2019 v španskem obmorskem mestu Candás, v avtonomni skupnosti Asturia. Med 400 predstavniki iz 41 držav je bila tudi pet članska Slovenska delegacija Društva za razvoj slovenskega podeželja. Dogodek je gostil READER(Asturijska mreža za razvoj podeželja) in njihovi partnerji v sodelovanju s partnerjem ERP REDR(Španska mreža za razvoj podeželja). Zaključki dvoletnega spremljanja razvoja evropskega podeželja in razprav v času zasedanja parlamenta so strnjeni v Candás deklaraciji (Manifesto draft final 1+), katere podpisniki so predstavniki READER, ERCA-ERP, PREPARE in ELARD. 4. EPP je so-predsednikoval Goran Šoster, eden od ključnih članov Društva za razvoj slovenskega podeželja ter podpredsednik združenja PREPARE.

Evropski parlament za podeželje ERP je dolgoročna kampanja za izražanje glasu podeželskih prebivalcev v Evropi v partnerstvu s civilno družbo in vladami, s ciljem spodbujati samopomoč in ukrepe za podeželje. Kampanja doseže vrhunec vsaki dve leti z zbiranjem podeželskih prebivalcev iz vseh delov širše Evrope. Med srečanji sodelujemo po vsej Evropi, da bi prepoznali in poročali o ključnih vprašanjih na podeželju ter izvajali priporočila dvoletnega zbiranja. ERP se je začel s prvim druženjem v Bruslju, Belgija (2013), drugo srečanje je bilo v Schardingu, Avstija (2015), tretje v Venhorstu, Nizozemska (2017).

Udeleženci 4. EPP so, tokrat v Španiji, štiri dni razpravljali o aktualnih podeželskih temah v evropskem okviru, si ogledali različne dobre prakse (npr. podjetništvo in narava, gorske vasi, podeželski podjetniški parki in mali proizvajalci…) ter se povezali s predstavniki podeželskih skupnosti iz vse Evrope.  Zaključki dvoletnega spremljanja razvoja evropskega podeželja in razprav v času zasedanja parlamenta so strnjeni v Candás deklaraciji (Manifesto draft final 1+), katere podpisniki so predstavniki READER, ERCA-ERP, PREPARE in ELARD.

Povezave do podrobnejših vsebin:

ERP: https://erp2019.eu/

Manifest 4. EPP: https://europeanruralparliament.com/index.php/gatherings/erp-2019

Asturijska mreža za razvoj podeželja: http://readerasturias.org/

Španska mreža za razvoj podeželja: http://www.redr.es/es/portal.do

4EPP 20191108 213430 manja

4EPP Goran velikost4EPP 75336323 10217452191191062 8994626244788092928 n velikost