• 18 oktober 2017 |

Strokovna ekskurzija in konferenca mednarodnega sodelovanja med slovenskimi in portugalskimi LAS je potekala od 2. do 5. 10. 2017. Udeležilo se jo je 45 upravljavcev LAS ter predstavnikov institucij in organizacij, ki delujejo na področju razvoja podeželja.
Program, ki ga je pripravila portugalska mreža za podeželje v sodelovanju z DRSP, je bil razdeljen na dva dela. Prvi del je bil namenjen obiskom portugalskih LAS in ogledu njihovih projektov. V tem delu je potekala tudi mednarodna konferenca sodelovanja slovenskih in portugalskih LAS, ki je pokazala prednosti ureditve v posamezni državi in hkrati tudi številne podobne težave s katerimi se srečujejo tako upravljavci LAS, kot tudi nacionalne institucije na tem področju. V četrtek dopoldne (drugi del) pa je potekala nacionalna konferenca LAS. Predstavitve in povezave do sodelujočih portugalskih LAS in primerov dobrih praks, ki smo si jih ogledali, so objavljene spodaj.

Zavidljivi rezultati portugalskih projektov sofinanciranih s sredstvi LEADER temeljijo na dobri organiziranosti sistema, pa tudi na dolgoletni tradiciji izvajanja takšnih projektov, saj Portugalska pristop LEADER izvaja že od leta 1991. Gostitelji so se izkazali tako v uradnem, kot tudi v družabnem delu. V slednjem sta se predstavili dve folklorni skupini, prvi večer pa je zaokrožil tudi koncert tradicionalne glasbe Fado, glasbeni stil, ki se je rodil pred 150 leti v revnih soseskah Lizbone.
LASe Slovenije in Portugalske že povezuje projekt sodelovanja, na strokovni ekskurziji pa so potekali dogovori o novih projektih in njihovem morebitnem obisku v Sloveniji. Hkrati je ekskurzija ponudila prostor za številne dogovore med ljudmi, ki sooblikujemo razvoj podeželja v Sloveniji.

ZAKLJUČKI NACIONALNE KONFERENCE

LISTE PRISOTNOSTI:

FOTOGALERIJA - Avtor fotografij: Primož Pahor

fotografije udeležencev

diaprojekcija fotografij (Terra Minha)

PREDSTAVITVE:

Pristop LEADER v Sloveniji in na Portugalskem

Sodelovanje kot orodje strategij lokalnega razvoja: priložnosti in perspektive

OGLED DOBRIH PRAKS: