Etični potrošnik s podnaslovom Superpravično?

  • 11 november 2015 |
  • velikost pisave

Slovenci kupujemo čedalje več lokalno pridelanih izdelkov, a ti le redko zaidejo na police slovenskih supermarketov.

Z glasilom želijo približati koncepte etičnega (ne)nakupovanja širši javnosti ter pokazati, da lahko naše nakupovalne potrebe zadovoljimo tudi na alternativne načine: z domačo izdelavo, z izdelki iz druge roke, z izdelki pravične trgovine ali pa preprosto z brisanjem za življenje nepotrebnih želja.

»Pa smo ga dočakali, Etičnega potrošnika namreč. Vsaj na papirju,« so uvodne besede predsednice društva Focus Žive Gobbo, s katerimi se veseli tretje izdaje tudi v preteklosti zelo priljubljenega glasila in poudarja: »Kljub temu, da etična potrošnja danes ni aktualna v obliki, kakršne smo si želeli, je vsaj toliko popularna, da ljudi zanima. Tudi zato, ker je še vedno potrošnja. Pogosto ne gre toliko za etiko kot za uveljavljeno potrošnjo, ki pa bi morda le malo manj uničevala oz. manj zbujala občutek slabe vesti.«

V okviru vseevropskega projekta Etični potrošnik v supermarketu – Supply Chainge – za pravične trgovske verige Focus naslavlja tako potrošnike same kot tudi predstavnike trgovskih verig v Sloveniji. Namen projekta je med drugim tudi povečati ponudbo izdelkov v supermarketih, narejenih po načelih pravične trgovine, vključno z lokalnimi, ekološkimi izdelki. Trgovci oblikujejo ponudbo glede na povpraševanje, in kot so povedali za glasilo, Slovenci kupujejo čedalje več lokalno pridelanih izdelkov. Pa so bili izdelani ekološko?

Izdajatelj: Društvo Focus. Več…

nazaj na vrh