Preživite svoj dan v hiši z imenom »Hiša 1797«

  • 20 januar 2023 |
  • velikost pisave

V zaščitenem urbanističnem jedru Doba od leta 1797 stoji hiša, ki je skozi stoletja ohranila značilnosti slovenskega stavbarstva. V letu 2020 so hišo prenovili po načelih spoštovanja dediščine in krožnega gospodarstva. Prenovljena hiša pa je dobila tudi novo ime, Hiša 1797 in je namenjena obiskovalcem za kratkoročni najem.

V njej so štiri bivalne enote, poimenovanje po znanih ljudeh, ki so v hiši živeli ali jo obiskovali: Apartma Fran Detela, Suita Ivo Detela, Apartma Hinko Smrekar in Apartma Julij Betetto. V Apartmaju Fran Detela je občasno moč organizirati izobraževalne delavnice za lokalno prebivalstvo. Skupaj s predprostorom in v določenih primerih tudi vrtom, je ta apartma lahko namenjen organizaciji različnih kulturnih dogodkov.

V hiši je urejena galerija s starimi predmeti, ki so bili identificirani v hiši, postavljena je muzejska razstava zgodovinskih artiklov kobilarne Lipica, v razstavnem salonu je predstavljena ponudba lokalnih proizvodov.

Nosilec projekta je Franci Kek, s.p., ki je za obnovo prejel sredstva iz programa LEADEDR / CLLD preko razpisa LAS za mesto in vas.

Več o »hiši 1797« si preberite TUKAJ, iz arhitekturnega vidika pa jo spoznajte v oddaji Ambienti (TUKAJ).

01 Hisa 179702 Hisa 179703 Hisa 1797

 

nazaj na vrh