Doživljajski turizem v zemljankah v Veržeju

  • 20 marec 2017 |
  • velikost pisave

Zemljanka je preprosto slovansko bivališče oz. stanovanjska jama, za katero je značilno, da je bila vkopana v zemljo, zgornji, nadzemni del pa je bil pokrit z dvokapno strešno konstrukcijo, ki je segala do tal. Narejena je bila iz drobnih lesenih kolov, prepleta vejevja, slame ali trstike. Uporabljala se je za bivališče, shrambne in delovne prostore. Najdišče zemljanke je znano tudi v Veržeju.

Pobud za projekt Zemljanka je bilo veliko. Ena od teh je bila razstava z naslovom Tü mo – slovanska poselitev Prekmurja v Pomurskem muzeju v Murski Soboti. Slovanski priseljenci so med polji in potoki južno od Murske Sobote postavili preprosta bivališča v drugi polovici 6. stoletja. Skromni ostanki odkopanih grobišč, vodnjakov, peči, gospodarskih objektov in odkopanih zemljank ter lončenine so razširili obzorja o slovanski naselitvi v našem prostoru. To videnje in vedenje so želeli v Veržeju na nek način obeležiti in arheološka odkritja na tem delu naše dežele predstaviti mlademu rodu in vsem obiskovalcem. Misel o aktivnem bivanju v Trio kampu za otroke, mladostnike in starejše je izzvala k razmišljanju o novih načinih bivanja, druženja in komuniciranja.

ZMV Center DUO zemljanke01

  ZMV Center DUO zemljanke02Zavod Marianum Veržej je projekt »Doživljajski turizem v zemljanki« pridobil iz razpisa LEADER (LAS Prlekija), ki ga je razpisalo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS in je bil v višini 85 % financiran s strani Evropske unije. V Trio kampu so tako izdelali repliko zemljanke, ki je namenjena spoznavanju slovanske kulture za različne šolske skupine ter posameznike. Veržej in Prlekija s petimi »sodobnimi« naselitvenimi slovanskimi zemljankami pridobivata bogato infrastrukturo skupnega družbenega pomena, hkrati pa se z izvedbo projekta spodbuja mehki turizem na podeželju. V Veržeju je evidentirano eno najstarejših arheoloških najdišč slovanske kulture pri nas in s projektom so želeli to dejstvo približati obiskovalcem Prlekije.

 

Vtisi družine o počitnicah v zemljanki

Nočitve v zemljankah

nazaj na vrh