Pametne vasi - ključ za razvoj podeželja

• 26 november 2019 |

Pametne vasi so podeželska skupnost, ki izboljšanje gospodarskih, socialnih ali okolijskih izzivov gradijo na svojih prednostih in priložnostih z uporabo inovativnih rešitev in digitalne tehnologije. Pametne vasi tvorijo predvsem ljudje, ki prevzamejo pobudo in mobilizirajo lokalne potenciale za reševanje izzivov na podeželju. Pametna naselja se povezujejo z drugimi skupnostmi in akterji na podeželskih in mestnih območjih.

Priložnosti in spodbude ter primere slovenskih in evropskih dobrih praks najdete na povezavah:

Konferenca »Pametne vasi – ključ za razvoj podeželja, Koper, 12. 10. 2019: http://blog.ltfe.org/sv-conference/

Multimedijski projekt »Podeželje prihodnosti – Pametne vasi« - primeri “pametnih” rešitev za gospodarske, okoljske in socialne izzive slovenske podeželja: http://tsic-lab.com/nase/podezelje/

Pametne vasi v Sloveniji (Mreža za podeželje, MKGP): https://www.program-podezelja.si/sl/podezelje-prihodnosti-pametne-vasi

EU portal pametnih vasi (ENRD): https://enrd.ec.europa.eu/smart-and-competitive-rural-areas/smart-villages/smart-villages-portal_en

Publikacija: EU Rural Review 26 ‘Smart Villages: Revitalising Rural Services’: (ENRD, maj, 2018): https://enrd.ec.europa.eu/publications/eu-rural-review-26-smart-villages-revitalising-rural-services_en

C75T1627 velikostLOGO smart villages velikost