Učna pot Drvošec je postala naj pot 2020

• 23 oktober 2020 |

Na razpis v okviru projekta Moja dežela lepa in gostoljubna 2020 se je prijavilo 16 tematskih poti, komisija Naj pot pa je ugotovila, da se tematske poti vse bolj približujejo dobro izdelanemu turističnemu in izobraževalnemu produktu. Letošnja zmagovalka je učna pot Drvošec, sledila ji je pohodniška pot Juliana trails, tretje mesto pa je zasedla razgledna učna pot Dovžanova soteska. Častni pokrovitelj projekta Moja dežela lepa in gostoljubna, je predsednik vlade Republike Slovenije, Janez Janša.

Najboljše tri predstavljamo v nadaljevanju, do ostalih pa vas bodo pripeljale povezave objavljene spodaj. Podrobneje o natečaju in delu komisije pa je objavljeno v izjavi za javnost TUKAJ.

Tradicionalno bomo v letu 2021 pripravili Klepet na Naj poti 2020: Učni pot DRVOŠEC.

Učna pot DRVOŠEC

Poteka od požiralnikov Rešeto na Cerkniškem jezeru in se konča dobrih 500 m pred mostom pred vasjo Otok. Pot večinoma poteka skozi gozd in je s svojo dolžino 3.7 km (v eno smer) primerna za vsakogar, ki le pazi na primerno obutev.  Samo pot skozi neokrnjeno naravo Cerkniškega jezera popestrijo številne informacijske ali didaktične točke (prehranjevalni splet, plezalo ris, silhueta medveda in volka). Najdragocenejši pa so razgledi z opazovalnic Kuharca, Klejni vrh in s kar 10-metrskega stolpa Otočec, ki ponujajo pogled na izjemne razsežnosti tega kraškega pojava. Več TUKAJ.

drvošec

Pohodniška pot JULIANA TRAIL

Je krožna daljinska pohodniška pot dolga 267 km, ki poteka po dolinah, prelazih, ob rekah Savi in Soči. Skupna dolžina: 270 km, s skupno višinsko razliko 10.000 m vzpona in 10.000 m spusta, razdeljena na 16 etap, s povprečno dolžino etape: 17,5 km (4–5 ur). Na pohodniški poti JULIANA TRAIL ne boste osvojili nobenega gorskega vrha. V spoštljivi razdalji in v vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Peljala vas bo tja, kjer boste začutili pravi utrip življenja v Julijskih Alpah in spoznali bogato naravno in kulturno dediščino tega čudovito osupljivega gorskega sveta z neizmernim biotskim bogastvom. Pot vas ne bo postavila pred izzive junaških osvajanj vrhov, temveč pred osebni izziv iskanja lastne vloge v odnosu do narave in odgovornega turizma. Več TUKAJ.

juliana trails

Razgledna učna pot DOVŽANOVA SOTESKA

Dovžanova soteska se nahaja v osrednjem delu Karavank, v njej pa je edinstveno nahajališče kamnin iz mlajšega paleozoika (stari zemeljski vek). Vabimo te, da se sprehodite skozi sotesko in spoznate bogato geološko dediščino. Pot se začne pri informacijski točki tik za naseljem Čadovlje pri Tržiču, nato se vije mimo informativnih tabel med strme stene vseh barv, čez most in skozi predor, mimo najdaljšega slapišča v Sloveniji in geološkega stebra, kjer vidimo vse kamnine od pred 300 milijonov let do danes. Sprehod, pa tudi lažje plezanje, skozi Dovžanovo sotesko z žuborenjem gorske reke Tržiška Bistrica, te zaznamuje. Več TUKAJ.

dovžanova soteska

Seznam prijavljenih tematskih poti:

Pravljični Šumberk

Po stopinjah pastirjev

Grajska kolesarska pot

Učna pot po vitanjskih vodnjakih /Vitanjska pitna voda)

Pot studencev

Mariborski pogledi - Pot na piramido, pot na kalvarijo, pot na pekrsko gorco

Mavrica zakladov od pradavnine do danes

www.visitravnopolje.si

Ob rakah, Po poti idrijskih naravoslovcev

Juliana Trail