Slovesna podelitev nagrad je zaokrožila prvi dan zasedanja 5. Slovenskega podeželskega parlamenta

• 09 oktober 2019 |

Zbrane je v haloških gričih nagovorila županja Občine Majšperk dr. Darinka Fakin, slovesnost pa je otvoril predsednik Društva za razvoj Slovenskega podeželja Aleš Zidar.
Sledila je razglasitev najuspešnejšega podeželskega območja 2019, ki bo tudi slovenski predstavnik za Evropsko nagrado za razvoj podeželja 2020 (Europäische ARGE Landentwicklung & Dorferneuerung). V imenu ocenjevalne komisije je dr. Marija Markeš za najuspešnejšo podeželsko skupnost Slovenije 2019 razglasila Občina Brda, Občina Ljubno pa je prejela priznanje za izjemne dosežke. Priznanja je podelila ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Podelili smo tudi nagrado za inovativnega novega pristopnika za leto 2018 (v okviru projekta  http://www.newbie-academy.eu/). Dr. Irma Potočnik, Filozofska fakulteta UL, Oddelek za geografijo, je predstavila namen nagrade in razglasila nagrajenca, nagrado pa je družini Turinek, iz ekološke kmetije Zlate misli, podelila Silvia Michelini, Direktorat za kmetijstvo Evropske komisije.
Rdeča nit slovesnosti je bila lokalna etnološka posebnost - kraja klopotca, ki ga je, kot se spodobi, z vinom haloških vinarjev odkupil predsednik LAS Haloze. Z zgodbo o klopotcu smo želeli tudi spomniti na našo skupno nalogo varovanja podeželja: da varujemo kmetijsko zemljo in spoštujemo pridelovalce hrane; da skrbimo za ohranjanje krajine in njene biotske pestrosti; in nenazadnje da ohranjamo kulturo in običaje. Predvsem pa, da ob prijetnih trenutkih in ob manj prijetnih pogumno stopimo skupaj.

Več na spletni strani društva: www.drustvo-podezelje.si
Foto: Kristijan Gajšek

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------