Povečanje stopnje samooskrbe v SAŠA regiji: ozaveščanje javnosti

• 29 december 2020 |

LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline je v mesecu decembru 2020 zaključil še zadnjo operacijo iz 1. Javnega poziva LAS. Gre za operacijo Jejmo lokalno: povečanje stopnje samooskrbe v SAŠA regiji: ozaveščanje javnosti, katere prijaviteljica je bila Ljudska univerza Velenje, partnerji pa Društvo Novus, KGZS-Zavod Celje, RA SAŠA in Zavod Savinja. Operacija temelji in prispeva k prednostnemu področju samooskrbe, ki je poleg turizma in predelave lesa pomembno področje Strategije lokalnega razvoja LAS ZSŠD.

Pomen samooskrbe smo promovirali preko uporabe novih virtualnih tehnologij in inovativnih načinov izobraževanja (VR očala). Skupno smo izvedli 75 delavnic za otroke, v katere je bilo vključenih 1373 otrok. Vzpostavili smo  inovativni, sodobni model ohranjanja možganske čilosti za starostnike in bolnike z demenco preko izvedbe 10 delavnic, v katere je bilo vključenih 103 starostnikov. V izvedbo dvajsetih izobraževalnih delavnic za kmete in mlade brezposelne na podeželju je bilo vključenih 274 oseb. Delavnice so vsebovala 10 različnih tematik. Pomemben prispevek operacije, ki omogoča tudi trajnost operacije, je izvedena konferenca na temo Varstva okolja in ohranjanja narave ter pomen prehranske samooskrbe, ki smo jo zaradi trenutnih epidemioloških razmer morali izvesti virtualno. V času razglašene epidemije je pomen lokalne hrane  še posebej pomemben. K sodelovanju smo povabili nekatere lokalne pridelovalce, predelovalce in turistične delavce, ki v svoje jedilnike vključujejo lokalno hrano. Vključili smo pomen lokalne hrane za osnovnošolce in spomnili, da ima področje samooskrbe širši pomen, tudi na področju energetske samooskrbe. Pomembnost video posnetku je dodala izjava ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, g. Jožeta Podgorška. Več na: https://www.savinja.si/jejmo-lokalno-ozavescanje-javnosti/.