Etnografski muzej starodobnih radijskih sprejemnikov

• 02 marec 2021 |

Se še spomnite kateri radijski sprejemnik ste uporabljali pred 50 in več leti okoli katerega se je zbirala družina? Radio ali radijski sprejemnik je bil in je še vedno član skoraj vsake družine. Tako je bilo včasih in taka naveza traja tudi danes. Ko imaš radio, nisi nikoli sam. Vsak radio je priča nekega preteklega časa in zgodba zase.

Ljubiteljski zbiratelj Teodor Brožič ima v svojem etnografskem muzeju v Jasenu, občina Ilirska Bistrica, kolekcijo starodobnih radijskih sprejemnikov. V njej prikazuje radijske sprejemnike, ki so bili izdelani med letoma 1940 in 1970. Iz tega obdobja je seveda največ takih, ki imajo elektronke, ali po domače "lampe", saj so ti med zbiratelji najbolj iskani primerki. Pogled na sprejemnike pokaže na pestrost različnih proizvajalcev radijskih sprejemnikov tistega obdobja in na možnosti nakupa, ki so jih imeli ljudje iz doline pod Snežnikom, Brkinov, zgornje Pivke in Podgrajskega podolja. Zbirko si lahko ogledate tudi virtualno in hkrati zveste še kaj več zgodovini radijskih sprejemnikov. Povezava na film je TUKAJ.