Slovenija bo leta 2021 Evropska gastronomska regija

• 26 februar 2019 |

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je Slovenijo potrdil v naziv Evropske gastronomske regije leta 2021. Slovenija se je tako pridružila desetim že nagrajenim regijam s tem laskavim nazivom, ter ima tako možnost okrepiti promocijo svoje gastronomije na mednarodni ravni, na lokalni pa nadgraditi medsektorsko povezovanje in razvoj. V projekt je vključena tudi skupina LAS-ov iz zahodne Slovenije, vodenje skupine je že v zgodnji fazi prevzel LAS Istre.

V okviru nominacije se bodo izvajale aktivnosti, ki spodbujajo inovativnost v gastronomiji, izobraževanje za bolj zdravo in sonaravno življenje ter promocijo naše edinstvene gastronomske kulture. V ta namen se je povezalo dvanajst deležnikov – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za zdravje, Slovenska turistična organizacija, Turizem Ljubljana, Turistično združenje Portorož, Turistično gostinska zbornica, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor ter Univerza na Primorskem – deset pa jih je podpisalo dogovor, v katerem so se zavezali k temu, da se bodo potegovali za laskavi naziv.
Kandidatura Slovenije za naziv Evropske gastronomske regije 2021 predstavlja promocijsko in razvojno enega največjih projektov v slovenskem turizmu.

Med podpisniki projekta je tudi skupina LAS-ov iz zahodne Slovenije, ki so se na delovnem sestanku leta 2017 pogovarjali glede možnosti sodelovanja v okviru nominacije Zahodne Slovenije (imenovane Mediteranska Slovenija) za prestižni naslov, ki ga je sedaj na podlagi strateške odločitve pridobila Slovenija. Vodenje skupine je že v zgodnji fazi prevzel LAS Istre, ki je tudi sedaj vključen v delovno skupino pri Ministrstvu, kot zastopnik Primorskih LAS.

Logotip Slovenia ERG awarded 2021 modra različica