Društvo za razvoj slovenskega podeželja - Slovenski podeželski parlament

5. Slovenski podeželski parlament, Haloze, 8. - 9. 10. 2019

5. Slovenski podeželski parlament je 8. in 9. oktobra zasedal v slikovitih Halozah. Udeležilo več kot 360 priznanih strokovnjakov, kmetov in podeželanov iz 14 držav Evropske unije, ki so razpravljali o izzivih kmetijstva in podeželja po letu 2020. Zaključke in priporočila za oblikovanje prihodnje nacionalne politike razvoja podeželja bo MKGP uporabilo pri pripravi strateških dokumentov. Zasedanje je zaokrožila podelitev dveh nagrad: nagrade za najuspešnejše podeželsko območje in nagrade za novega inovativnega pristopnika.

Zasedanja parlamenta, ki je potekal 8. in 9. 10. 2019 v Halozah, se je udeležilo največje število udeležencev doslej, v dvodnevni razpravi pa so jih nagovorili visoki domači in evropski gostje ter strokovnjaki, med njimi tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan, generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo dr. Darja Majkovič, Silvia Michelini z Generalnega direktorata Evropske komisije za kmetijstvo ter sopredsednik Evropskega podeželskega parlamenta in član Društva za razvoj slovenskega podeželja Goran Šoster.

Preberite več...

4. Slovenski podeželski parlament - zasedanje podeželskega parlamenta

Na Centru biotehnike in turizma Grm Novo mesto na Sevnem se je danes zaključil 4. slovenski podeželski parlament. Udeležilo se ga je preko 200 domačih in tujih predstavnikov podeželja, nevladnih organizacij, strokovnih institucij in politične javnosti. Podeželski parlament je v ospredje razprave izpostavil izzive slovenskega podeželja, iskanje sožitja med podeželjem in kmetijstvom tudi v luči prihajajočih sprememb skupne evropske kmetijske politike po letu 2020. Udeležence je v uvodnem delu nagovoril minister mag. Dejan Židan, ki je izpostavil enake pravice na podeželju in infrastrukturno podporo, kot jo imajo mesta oziroma drugi deli države. »Prepogosto se misli, da je za podeželje odgovoren le kmetijski resor, kar seveda ne drži, saj kmetje predstavljajo le slabo petino podeželanov. Podeželski prostor zato potrebuje pozornost celotne države in vseh njenih resorjev«. Dogodek se je sicer začel že včeraj s strokovno ekskurzijo z ogledom primerov dobrih praks in konferenco »Spodbujanje lokalnih in regionalnih ekonomij« v Šentrupertu.

Preberite več...

4. slovenski podeželski parlament (SPP 2017) - POROČILO

Na Centru biotehnike in turizma Grm Novo mesto se je 22. 9. zaključil 4. slovenski podeželski parlament. Udeležilo se ga je preko 200 domačih in tujih predstavnikov podeželja, nevladnih organizacij, strokovnih institucij in politične javnosti. Podeželski parlament je v ospredje razprave izpostavil izzive slovenskega podeželja, iskanje sožitja med podeželjem in kmetijstvom tudi v luči prihajajočih sprememb skupne evropske kmetijske politike po letu 2020. Udeležence je v uvodnem delu nagovoril minister mag. Dejan Židan, ki je izpostavil enake pravice na podeželju in infrastrukturno podporo, kot jo imajo mesta oziroma drugi deli države. Goran Šoster, predsednik programskega odbora SPP in podpredsednik Društva za razvoj slovenskega podeželja, pa je poudaril, da si želimo v prihodnje še močnejšo podporo podeželju preko lokalnih akcijskih skupin, vendar se morajo nujno poenostaviti zapletena pravila, ki preprečujejo najšibkejšim skupinam, da bi z evropskimi sredstvi razvijali svoja lokalna okolja. Več

Uvodni del dogodka je potekal 21. 9. v Šentrupertu. Udeležilo se ga je skoraj 90 akterjev lokalnega razvoja iz enajstih evropskih držav. Skrbnikom podeželskih območij iz Slovenije so se pridružili predstavniki Evropske LEADER mreže za razvoj podeželja (ELARD), predstavniki poljske in hrvaške mreže za podeželje in predstavniki mreže za podeželje iz BiH, LAS iz Danske, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predstavnik Evropske komisije iz Generalnega direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja (DG AGRI). Območje se je upravičeno pohvalilo z dvema primeroma trajnostnega razvoja – Deželo kozolcev in Dobrotami Dolenjske, udeleženci pa so se v nadaljevanju posvetili vprašanjem kako naprej na konferenci »Spodbujanje lokalnih in regionalnih ekonomij«. Več

4 SPP zasedanje 4 spp zasedanje spp3

4 spp konferenca 16 4 spp konferenca 27


GRADIVO: Zbornik prispevkov za 4. SPP


PREDSTAVITVE:

Konferenca: Lokalne ekonomije, 21. 9. 2017:

Zasedanje parlamenta: Sobivanje podeželja in kmetijstva, 22. 9. 2017:


FILM:

krajša verzija (30 min)

daljša verzija (60 min)


FOTOGALERIJA


seznam prisotnosti 21. 9. 2017

seznam prisotnosti 22. 9. 2017


 

OBJAVE V MEDIJIH:


VABILO

PROGRAM

PRIJAVNICA


Partnerji dogodka:
Mreža za podeželje, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, z.o.o., GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zveza slovenske podeželske mladine, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, LAS Dolenjska in Bela krajina in PREPARE – partnerstvo za podeželsko Evropo.

Preberite več...

Participate at the 4. Slovenian Rural Parliament!

We kindly invite you to the 4th Slovenian Rural Parliament, which will be held in Grm Novo mesto –Center for Biotechnology and Tourism on 22nd September 2017. The introductory part will be held on 21st September in Dežela kozolcev in Šentrupert.

Participants should submit their registration forms by 10th September 2017 through the following link, or until full capacity is reached. There is no participation fee. Reimbursement of the travel costs and accommodation will be available for a limited number of participants upon submission of receipts.

For more detail information (invitation, programme, registration …) follow link HERE.

 

Preberite več...

Sodelujte na 4. Slovenskem podeželskem parlamentu!

Vabimo vas na 4. Slovenski podeželski parlament, ki bo zasedal v prostorih Grm Novo  mesto – center biotehnike in turizma, 22. septembra 2017. Uvodni del bo potekal 21. septembra v Deželi kozolcev v Šentrupertu.

Prijave na dogodek zbirajo organizatorji najkasneje do 10. Septembra 2017 preko povezave oz. do zapolnitve razpoložljivih mest. Kotizacije za dogodek ni, udeležencem je zagotovljen brezplačen program in prehrana.

Podrobnejše informacije (vabilo, program, spletna prijava…) so dostopni na povezavi TUKAJ.

Preberite več...

4. Slovenian Rural Parliament

We kindly invite you to the 4th Slovenian Rural Parliament, which will be held in Grm Novo mesto –Center for Biotechnology and Tourism on 22nd September 2017. The introductory part will be held on 21st September in Dežela kozolcev in Šentrupert.

Upon the initiative of the Slovenian Rural Development Network, the co-organizers of the event are partners of the National Rural Network, the Ministry for Agriculture, Forestry and Food, the Chamber of Agriculture and Forestry of Slovenia, the Cooperative Union of Slovenia, the Chamber of Agricultural and Food Enterprises, and the Association of Slovenian Rural Youth.

Participants should submit their registration forms by 10th September 2017 through the following link (registration), or until full capacity is reached. There is no participation fee. Reimbursement of the travel costs and accommodation will be available for a limited number of participants upon submission of receipts.

 

 


INVITATION

PROGRAMME

REGISTRATION

 

 


Guidelines for case presentations on 21. 9.

 

 

Thematic project focused on Strengthening local and sub-regional economies

Background information for the reimbursement of travel costs

Request for reimbursment of the travel costs


PUBLICATION: Contributions to the 4th SRP

 


PRESENTATIONS:

Conference: Local economies, 21. 9. 2017:

Parliament sessions: Harmony between rural areas and agriculture, 22. 9. 2017:


PHOTO GALERY


PROJECT PARTNERS:
the National Rural Network, the Ministry for Agriculture, Forestry and Food, the Chamber of Agriculture and Forestry of Slovenia, the Cooperative Union of Slovenia, the Chamber of Agricultural and Food Enterprises, the Association of Slovenian Rural Youth, Ministry of Economic Development and Technology, LAG Dolenjska in Bela krajina and PREPARE - Partnership for Rural Europe.

Preberite več...